pixel

Спираловиден небостъргач-осморка ще е „вертикална градска градина“ в Берлин

nebosturgach

Архитектите Агниежша Прайбиш и Петер Сандхаус разкриха плановете си за ефектен спираловиден небосъртъргач с вид на осмица, която ще бъде построена в източния квартал на Берлин. Разположена на Александерплац, „Green8“ има амбицията да стане „вертикална градска градина“. По същество  архитектите предлагат да се изгради не само сграда, а цяла устойчива градска среда.

Прайбиш и Сандхаус били най-загрижени за осигуряването на алтернатива на индустриалната среда в комплекса и за изграждането на чувство за общност в типично анонимния градски пейзаж. Затова предложената кула е проектирана да има цяла мрежа от градини, които се вписват в двете кухи части на сградата, разположени под формата на фигурата „8“. Жилищните части са обособени така, че да се насърчи взаимодействието между хората и изграждането на общност, които архитектите сравняват със социални мрежи, където „границата между обществено и частно бива предоговорена“. Кулата ще включва и спортни и развлекателни удобства, както и места за грижи за децата и възрастните хора.

nebosturgach

Що се касае до въпроса дали небостъргачът ще бъде построен, той „остава отворен до този момент“, казва Сандхаус. Но ако постройката бъде изградена, „Green8“ ще бъде притежаван съвместно от своите жители, избягвайки проблема с вечния стремеж на фирмите за генериране на печалба и спекулациите, които произтичат от това. Архитектите са в процес на търсеен на кооператив от потенциални собственици.

nebosturgach

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: