pixel

Спортен комплекс в Амстердам с вертикални градини

амстердам

Източник: greentech.bg

Да идеш на фитнес навярно би било много по-забавно, ако мястото е увито в растителност като  в джунгла. Такъв е случаят със спортния комплекс SportPlaza Mercator в Амстердам. Проектиран от архитектите VenhoevenCS, този обществен СПА център се намира на входа на парк в пъстрия квартал De Baarsjes. Дизайнерският екип е решил, че иска центърът да се слива със своите зелени околности, затова са решили да покрият цялата сграда с буйни вертикални градини.

фитнес

VenhoevenCS разработили сграда с вид на стара крепост, изцяло обвита в увивни растения, които изискват малко поддръжка. Отргоре на конструкцията има зелен покрив с антре като пещера.

Тавански прозорци гарантират, че естествената светлина достига до всички ъгълчета на помещенията. Вътре има фитнес център, закрит и открит басейн, ресторант за бързо хранене и кафене, зала за събития и място, където родителите могат да оставят децата си, докато са във фитнеса. Тонираните прозорци с изглед към басейна осигуряват чувство на закътаност и неприкосновеност на личния живот. Напълно замаскирани отдалеч, този изключителен комплекс, завършен през 2006 г., наскоро бе номиниран за Награда за зелена сграда.

зелена сграда

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: