pixel

Най-високата шумозащитна стена във Виена произвежда ток

стена

Източник: stroitelstvo.info

Най-високата шумозащитна стена във Виена е 18 м и от август 2007 г. защитава общинските блокове на Теодор-Кьорнер-Хоф от натовареното осемлентово движение по булевард Маргаретенгюртел. Същевременно дългата 150 м стена пази жителите от вредните емисии на автомобилите.

Чрез монтирана в горната част фотоволтаична апаратура стената произвежда върху 190 кв.м ток за четири домакинства, който се предава в обществената електромрежа. Така от слънчевата енергия годишно ще се произвеждат 9380 kWh ток.

За да пропуска достатъчно светлина, стената е изградена от стъклени панели и специално матирана срещу отблясъци, за да е видима за птиците, като в същото време не пречи обитателите на блоковете да виждат през нея.

Модерното съоръжение бе изградено общо за 11 месеца и струва 3.5 милиона евро. Въпреки внушителните си размери стената изглежда лека и поставя нов архитектурен акцент в района.

От вътрешната страна вместо шума и газовете на натовареното движение сега се чуват птици, а допълнителен ефект е, че непрекъснатото течение между блоковете изчезна.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: