pixel

Спасяват островите Кирибати на плаващи “лилии”

Кирибати

Плаващи платформи могат да спасят островите Кирибати от надигащите се води на Световния океан през следващите години, планират японски учени.

Кирибати са населени от 3000-а година преди Новата ера. Ако нивото на океана продължава да се покачва заради глоблалното затопляне, те могат да изчезнат завинаги под водата след около столетие.

Страната, която е разположена на 32 атола в Тихия океан от двете страни на екватора, е разпръсната на площ от 3,5 милиона квадратни километра. През последните 10 години президентът на страната Аноте Тонг предупреждава 100 000-те жители на държавата, че не им остава много време да живеят на островите.

Сега обаче може би вече се е появило потенциално решение за застрашената нация. С малко повече късмет и намиране на спонсори жителите могат в близките десетилетия да се прехвърлят на малки плаващи градчета, които се разгръщат във водата като водни лилии.

Японската компания „Шимизу“ със седалище в Токио разработва в момента планове за градове, които ще могат да плават на платформи, наподобяващи огромни водни лилии, на повърхността на Тихия океан. Дизайнът изглежда доста футуристичен, но според японските учени е съвсем реалистично решение на проблема със спасяването на островите Кирибати, коментира в. „Дейли телеграф“.

Проектът, наречен „Зелен понтон“, предвижда плаващият град да е издигнат на около 700 до 1000 м над морската повърхност на екватора. Градчето е енергоспестяващо, удобно и напълно безопасно. Тук няма силни ветрове и температурите са около 26 – 28 градуса, се казва в описанието на проекта, публикуван на сайта на компанията „Шимизу корпорейшън“.

Всеки от островите се предвижда да бъде с диаметър около 3 километра. В средата му се издига висока централна кула, която се разширява като чаша в горната част и достига диаметър от около 1 км. Именно там ще бъде разположен основният „град в небето“. (Виж графиките.) Кулата ще има капацитет да осигури жилища за около 30 000 души, ще има и пространства за офиси, услуги и магазини.

Централната част на кулата ще е оранжерия, в която ще се отглеждат плодове и зеленчуци, които трябва напълно да задоволяват нуждите на жителите на всеки остров. Долната равна част на острова ще представлява плаваща платформа, която ще е закотвена на няколко места за дъното на океана. Там ще бъде разположена зона с ниско строителство за още около 10 000 души. В зоната в близост до океана пред очите ви ще се простират гори, плажове и лагуни, пълни с всякакви видове риба и мекотели. Има и обработваема земя, на която ще се отглежда зърно, както и домашни животни. На всеки от островите ще има и пристанищен терминал. „Животът на такъв остров повишава индекса на щастието, не икономическите индекси“, заключават авторите на проета на сайта си.

Проектът за плаващите острови предвижда всеки един от тях да абсорбира въглеродния двуокис като своеобразна пречиствателна станция, като за целта в изграждането му ще бъдат вградени най-съвременни и щадящи околната среда технологии. Ще бъде сведено до минимум използването на петрол, а акцентът ще е върху изолация за съхраняване на топлинната енергия. Предвижда се намаляване на вредните парникови емисии с около 40 процента с помощта на по-ефективен транспорт и разпределение на местата за живеене и за работа. Ще бъдат използвани максимално цяла серия от природни източници на енергия в сателити със соларни панели, консервация на океанската термална енергия, енергия от вълните и вятъра.

Отделните платформи „лилии“ биха могли да бъдат свързани заедно, така че да образуват плавщи градове с население до 100 000 души, планират японските учени. Толкова е и цялото население на островите Кирибати, така че това е една съвсем реалистична перспектива за спасяване на населението.

Тихия океан

Идеята за създаването на проекта „Зелена платформа“ тръгва като търсене на решение за бързо нарастващото население на Земята. Другата идея на изследователите била да направят проект за град, който ще е абсолютно защитен от земетресения и цунами, обяснява Масаюки Такеуши, шеф на изследователския еп в японската фирма. „Ние обаче бързо осъзнахме, че проектът може да спасява острови, застрашени от бързо покачващото се ниво на океана. Все още сме на етап планиране, но сме убедени, че това е един напълно изпълним проект“, коментира Такеуши пред в. „Дейли телеграф“.

През април екип от инженери от японската фирма посети островите Кирибати, за да представят проекта си на президента на страната. Цената му е около 317 млрд. британски лири – почти 3000 пъти повече от брутния вътрешен продукт на държавата за миналата година. Това е една абсолютно непосилна сума засега за островната държава. Такеуши обаче е убеден, че бъдещите плаващи единици ще са далеч по-евтини.

Още не е ясно откъде ще дойдат парите. Президентът на Кирибати Аноте Тонг е убеден, че за спасяването на страната му ще е необходимо едно наистина радикално решение. По-рано този месец той коментира, че поемането на ангажимент от държавите по света да намалят ефекта от глобалното затопляне вече не може да помогне на страната му. „Това, което вече съществува като екологични последици в атмосферата, ще доведе неминуемо до покачване на нивото на океана. Ние ще бъдем изцяло погубени“, прогнозира мрачно държавният глава на Кирибати.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: