pixel

София губи 150-те милиона евро за завод за боклука

европари

Заводът за боклука на София виси „на косъм“ и най-вероятно ще загубим 150-те млн. евро от Брюксел.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Зинаида Златанова по време на близо 2-часовото изслушване в парламентарната комисия по европейските въпроси. Проблемът е, че тръжните книжа се обжалват в съда, а сроковете изтичат.

35,35% е делът на сертифицираните разходи към 10 септември, което говори за известно ускорение по изпълнението на програмите, отчете Златанова. Тя се съгласи с Томислав Дончев от ГЕРБ, че не е редно да се говори какви пари ще загубим, защото така вероятността това да се случи се увеличава.

Вицепремиерът се похвали, че преди 2 седмици Брюксел е одобрил като „достатъчно зряло“ проектоспоразумението ни за следващия програмен период 2014-2020.

В него не фигурират конкретни суми, а стратегическата референтна рамка с политики, които страната ни ще реализира с тях. Става дума за общо 15,5 млрд. евро, от които по оперативни програми можем да получим над 7,7 милиарда.

„През октомври ще бъдем поканени на официални консултации с генералните дирекции“, уточни Златанова.

Защо Смолян е избран за интегриран пилотен проект, а не северозападна община, след като регионът е признат за най-бедния в целия ЕС? Този въпрос пък зададе няколко пъти на Златанова Лиляна Павлова от ГЕРБ.

Подкрепи я и шефът на комисията Младен Червеняков, който е избран за народен представител от Монтана.

За периода 2014-2020 г. пари ще се дават за реформи, а ние нямаме стратегически документи за много сектори, включително здравеопазване, образование, ВиК, управление на отпадъците и т.н., предупреди Джевдет Чакъров от ДПС.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: