pixel

Wiener Wohnen получава 270 млн. евро заем от ЕИБ за мерки за енергийна ефективност

енергийна ефективност

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отдаде заем на обща стойност 270 млн. евро на виенската фирма Stadt Wien – Wiener Wohnen за подобряване на термалната енергийна ефективност на общинските жилища. Средствата идват от инвестиционната програма 2011-2014 и са разделени на два транша. Първият транш бе подписан преди две години и беше последвано от втори, подписан в понеделник.

Wiener Wohnen е най-голямото предприятие за управление на апартаменти в Европа, със седалище във Виена. Дружеството управлява и развива около 220 000 общински жилища, 6000 магазина и над 47 000 гаражи и пространства във Виена с обща площ от над 13 млн. квадратни метра.

На церемонията по подписването на договора за втория трансш вицепрезидентът на ЕИБ Вилхелм Молтерер заяви: „По въпроса за енергийната ефективност ние в ЕС все още имаме да направим много. Все още имаме да извървим дълъг път, преди да изчерпим големия потенциал, който съществува, за спестяване на енергия. Секторът на общинските жилища по-специално може да направи съществен принос за постигането на по-добър енергиен баланс.“

„В продължение на много години град Виена е все повече ангажиран с извършването на подобрения – не само на отделни жилища, но също така и на цели квартали на града. Акцентът върху топлоизолацията не само благоприятства околната среда и по този начин качеството на живот в града се увеличава и подобрява, но и значително намалява разходите за отопление, което облекчава финансовата тежест за наемателите, – обясни Майкъл Людвиг, съветник в градския съвет на Виена, , отговарящ за жилищната политика и строителството. „През последните няколко години Wiener Wohnen направи подобрения на голям брой жилищни сгради и в интерес на наемателите винаги се стреми да получи помощи, каквито са достъпни и на разположение. Финансовата помощ, предоставена от ЕИБ, ще даде възможност за реализирането на 124 проекта, обхващащи около 18 000 жилища“.

Едно от нещата, които правят заема от ЕИБ привлекателен за Wiener Wohnen, е неговият дългосрочен характер  – 25 години. Очаква се и положителен ефект от гледна точка на стимулиранетона други потенциални източници на финансиране.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: