pixel

Смрад се носи от река Ханджийска в Слънчев бряг

slunchev briag

Смрад като от тоалетна се носи от река Хаджийска, която пресича Слънчев бряг и се влива в морето, алармираха туристи. Търси се източникът на замърсяването. Десетки почиващи звъняха в медиите и търсиха помощ, след като дни наред се жалвали от адска миризма, но никой не им обърнал внимание.

Най-кошмарна била вонята около почивната станция на Министерския Съвет, която е разположена на първа линия на Централния плаж, съобщава „Монитор“.

Река Хаджийска минава точно покрай министерската база и се влива в морето.

„Елате да видите за какъв ад става въпрос. Цялата река е плувнала в гнусотии – фекалии ли са, какво са не знаем, но вони на кенеф. Не се диша, а на плажа не се издържа. Дъното на реката е потънало в някаква тинеста субстанция, а водата е мътилка. Тези мръсотии се вливат в морето на края на Централния плаж“, описват ситуацията родни туристи, които почиват в момента в района.

Според хората, такава била ситуацията от близо седмица.

Хотелиери и туристи са подали десетки сигнали в община Несебър, РИОСВ Бургас и в Басейнова дирекция. Няколко екипа проверяващи са направили инспекция на място още в края на миналата седмица.

От Басейнова дирекция Варна са взели в петък проби от реката. Първите лабораторни резултати се очакват най-рано днес следобед, съобщиха от институцията.

Проверка на РИОСВ Бургас е установила, че в реката няма заустване на отпадни води, но не установили откъде идват мръсотиите и дали наистина става въпрос за фекалии.

Хотелиерите в Слънчев бряг подозират, че канализацията на село Тънково изпуска периодично фекалии от няколко дни, защото помпите се повреждали. От ВиК Бургас обаче са категорични, че нямат никакъв проблем и помпите работят безотказно в денонощен режим.

„Определено има замърсяване в реката, което прилича на фекално. Поне по миризмата. Много е неприятно, туристите изчезнаха от тази зона, до реката, защото неистина мирише. Но нямам представа откъде идва. Надявам се контрполните органи, които вече са извършили проверка, да установят източника на замърсяване“, коментира концесионерът на Централния плаж в курорта Венци Левов.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: