pixel

Слънчеви острови ще конкурират офшорните вятърни ферми

слънчеви панели

Източник: greentech.bg

Глобалната консултантска и сертифицираща фирма DNV представи проект за плаващи острови от слънчеви панели, които могат да конкурират офшорните вятърни ферми.

Плановете предвиждат пускането на набор от шестоъгълни изкуствени острови, свързани помежду си и носещи 4200 слънчеви фотоволтаични панела. Това значи фотоволтаична площ с размера на футболно игрище. Няколко острова, свързани помежду си, биха могли да изградят соларен масив с капацитет от 50 MW или повече, които произвеждат достатъчно електричество за 30 000 души.

Концепцията, наречена SUNdy, е възможна при използването на 560W тънкослойни слънчеви панели, които са по-леки и по-гъвкави от традиционните стъклени модули. Това им позволява да се движат по вълните върху повърхността на морето.

DNV казва, че създаването на слънчевите панели на предварително оформени, сглобяеми секции дава възможност за широкомащабно производство на такива „острови“ и за лестното им сглобяване далеч от брега. Кабели, свързващи островите към електро-мрежата, и плаващи проходи за достъп с цел поддръжка, допълват картината.

Чрез подобни плаващи острови дори и най-гъсто населените градове могат да си позволят да захранват своите икономики с възобновяема енергия.

Плаващите соларни острови са добро решение за градовете, особено в Азия и пренаселените крайбрежни мегаполиси, където има ограничена възможност за покривни фотоволтаични инсталации, а цените на земите са възможно най-високи и неподходящи за наземни соларни инсталации, казват от DNV.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: