pixel

Системи за сухо строителство – окачен таван и преградни стени

Системи за сухо строителство – бъдещето строителство ще бъде все по-бързо и все по-лесно. За качеството – всеки ще прецени дали ще върши работа и колко години ще върши работа.

Системите за сухо строителство вече са тук. Това са:

1.Окачени тавани от гипсокартон
2.Опънати тавани
3.Растерни окачени тавани
4.Ламелни окачени тавани
5.Леки преградни стени
6.Предстенни обшивки
7.Сухи подове
8.Системи с гипсофазер
9.Системи с циментови плоскости
10.и др.
Сухото строителство продължава да се налага на пазара и заема все повече пазарен дял. Разработените системи и строителни материали са надеждни и осигуряват дълъг живот, при сравнително лесен и бърз монтаж.

Окачен таван от гипсокартон

Окачен таван от гипсокартон е система за сухо строителство, при която се завършва тавана, без да е нужно да бъде измазван или пък се придава специална форма и дизайн на тавана, невъзможна при стандартния тип строителство (при измазване с хоросан – вар и пясък).

Накратко, нужни са следните елементи:

UD (у-де; ю-де; ю-ди) профил (наричан още окрайчващ профил) – слага се на всички стени. Размерите са 2.7см ширина, 3м или 4м дължина.
CD (це-де; си-ди; ци-ди) профил – носещи профили с ширина 6см, върху които се монтира гипсокартона. Дължината е обикновено 3 и 4м.
Окачвачи – директни и бързи окачвачи (котви) с тел с ухо (шиш). При отстояние от грубия таван по-голямо от 24 см. се използват бързи окачвачи (котви), а когато разстоянието е по-малко – директни окачвачи.
Анкер винкел – връзка за двойна скара, метален елемент, с който се свързват профилите във всяка пресечна точка
Съединяващи връзки за CD профил – използват се за наставяне на два CD профила, за да се получи по-дълга дължина (напр. 7 метра), т.е. реално помагат за наставяне и удължаване на профилите.
Гипсокартон – обикновен, влагоустойчив (за баня, кухня и други влажни помещения) или пожароустойчив (ако има такива изисквания)
Рапидни винтове 25мм
Винтове 12мм широка глава с конта (копчета) – използват се за захващане на CD-профил към директен окачвач.
Можете да разгледате подробно инструкциите за монтаж на окачен таван, дадени от опитен монтажник. Също така вижте и видео клипове как точно се правят окачените тавани, при различни изисквания, включително за топлоизолация на таван с окачен таван с каменна вата – от Мисия моят дом.

Леки преградни стени

Леки преградни стени се изграждат по системата за сухо строителство, с помощта на вече описаните материали за окачен таван. Тъй като за стените често има изисквания за шумоизолация, в стените почти винаги се влага каменна минерална вата, която има отлични звукоизолационни и топлоизолационни характеристики.

Преградните стени се завършват с един или два слоя гипсокартон (най-редно е с два), за да бъдат максимално стабилни и устойчиви.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: