pixel

Ще рушат незаконните строежи в Слънчев бряг

слънчев бряг

Източник: vestnikstroitel.bg

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев се срещна с представители на държавното „Слънчев бряг“ АД, сдружения на собственици на обекти в курорта и кмета на община Несебър Николай Димитров. По време на разговора бяха обсъдени различни проблеми, свързани с неизяснената собственост върху инфраструктурата в зона „Изток“ на курорта и наличието на незаконни търговски обекти.

Министър Василев предложи спорещите страни да подготвят до 30 май вариант за проект на договор между „Слънчев бряг“ АД и община Несебър за публично управление на активите в зоната. Като начало той може да е с 10-годишен срок и възможност за удължаване. Управлението на курорта на основата на такъв договор би могло да бъде решение на натрупани и нерешени проблеми в продължение на повече от десетилетие.

Два типа са проблемите в Слънчев бряг – поддръжката на инфраструктурата, което включва събиране на такси и данъци, и контролът върху дейностите, транспортната схема, безопасността на превозните средства, развитието на зелени площи и др., подчерта министър Василев. Чрез договора за управление от общината ще се контролират и приходите, и същевременно интегрирано ще се поддържа инфраструктурата. Така реално ще й се възложат и права, но и задължения, а акционерното дружество ще е финансов инвеститор.

Кметът на Несебър Николай Димитров ще се допита до юристите в общината и ще предложи този вариант на общинския съвет. Такъв договор е възможен само след решение на местния парламент.

Всички страни в срещата бяха единодушни, че трябва да бъдат премахнати незаконните обекти в курорта, независимо на чия територия се намират, и това трябва да се извърши от конкретните им собственици. Министър Василев ще поиска от регионалното министерство окончателна справка колко са незаконните обекти в Слънчев бряг и предложи да се сформира обща комисия с представители на всички заинтересовани страни, която да ги опише.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: