pixel

Ще има 3 условия за безвъзмездно саниране на жилища

енергийна ефективност

Източник: dir.bg

Безвъзмездната помощ за саниране на жилищни сгради става 75%, а за социално слабите ще бъде на 100%. Това предвижда нова мащабна кампания по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“, която стартира в пункт пред Народния театър в София.

Стартът на кампанията даде вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройство Екатерина Захариева.

Собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийно обновяване. Техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ по проекта, предаде  БТА.

Това е вторият етап от кампанията за обновяване на жилищните сгради с европейски средства по ОП „Регионално развитие“. Увеличението на финансирането от 50% (както беше досега) на 75% на проектите за саниране на сгради вече може да се прилага след като комитетът за наблюдение на оперативната програма „Регионално развитие“ одобри промяната.

Екатерина Захариева каза, че са намерени допълнителни средства за социално слабите семейства, които искат, но не могат да се включат в програмата. Тези домакинства ще могат да получат 100% финансиране като следващата седмица за целта МС ще отпусне 100 хиляди лева. Парите ще са от бюджета на държавата за 2013 г. За тези помощи ще се кандидатства пред МРРБ.

„За да бъдат одобрени за пълно финансиране, ще има три условия – доходът на член от домакинство да е под 310 лева месечно; да са отхвърлени за получаване на нисколихвени кредити от Фонда за жилищно обновяване и да нямат друг имот, годен за обитаване или носещ някакъв доход. Ако имат ниви, които не носят доход, хората могат да кандидатстват за помощ“, уточни Захариева.

МРРБ предлага хората с намалена работоспособност над 51%, самотните родители и тези, които се грижат за деца с увреждания, да могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ и с по-голям доход от минималната заплата. Той вероятно ще бъде 400 лева за член на семейства в подобни ситуации, но решението ще бъде на правителството.

На събитието присъства и Ирина Савина, заместник-кмет на Столична община. Тя допълни, че в София 48 жилищни блока кандидатстват за включване в проекта. Три от тях са отхвърлени, защото не отговарят на критериите.

Столична община осигурява още четири стимула по този проект – безплатни типови проекти за панелните сгради, които ще са готови да края на април; освобождаване на такса за строеж; освобождаване временно от такса тротоарно право и предимство за облагородяване на междублоковите пространства, посочи Савина.

МРРБ ще иска през следващия програмен период на ЕС България да получи повече средства за саниране и енергийна ефективност. Ще искаме с европейски средства да покриваме поне 50% от финансирането, заяви тя.

Експерти от МРРБ представиха график на информационните дни, които ще се проведат в 36 града.

Проектът “Енергийно обновяване на българските домове“ стартира през юли милата година. Към момента са подадени около 180 заявления за саниране на жилищни сгради в 30 града. От тях 102 са одобрени за подкрепа, сочат данните на Министерството на регионалното развитие. Това са предимно малки блокове, в които има между 10 и 20 апартамента.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: