„Шах Дениз 2“ официално купи опциите за 50% дял в „Набуко

набуко

Източник: capital.bg

Проектът „Набуко“, който за момента е единствената надежда за диверсификация на газовите доставки за Европа, „се върна обратно в играта“. По този начин министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев коментира подписаното в петък споразумение за придобиване на опции за до 50% дял в проекта от консорциума „Шах Деницз 2“. Това стана във Виена, където присъстваха акционерите на „Набуко“ – „OMV, „Боташ“, БЕХ, Transgaz, RWE и FGSZ, както и на „Шах Дениз 2“ – SOCAR, BP, Statoil и Total. Подписаното споразумение е изключително важно, тъй като от участието на „Шах Дениз“ в проекта зависи и това дали тръбата на „Набуко“ ще бъде запълнена с газ от едноименното каспийско находище. Това обаче ще стане ясно най-рано през юни, когато „Шах Дениз“ трябва да вземе окончателно решение дали ще участва в „Набуко запад“ или в конкурентния проект ТАП.

Сътрудничество

Засега купуването на опция от „Шах Дениз 2“ в „Набуко“ означава, че консорциумът, който разработва газовото находище, все пак има интерес към проекта. „Днешното подписване ни дава увереност, че проектът „Набуко запад“ наистина е по-добрата алтернатива за достигане на газа от Каспийския регион до Европа и ни дава допълнителна увереност за това, че проектът ще се случи“, посочи Добрев. Към момента това споразумение означава, че „Шах Дениз 2“ ще участва в съвместно финансиране на разходите за по-нататъшното развитие на „Набуко запад“ до окончателния избор на европейски тръбопровод.

Българското предложение

Премиерът Бойко Борисов, който е и председател на политическия комитет на страните в проекта „Набуко запад“, отново напомни намерението България да започне изграждането на „Набуко запад“ още през юни тази година. Първоначално намеренията на премиера бяха първа копка на проекта да бъде направена на 10 януари, когато беше и срещата на страните – акционери в проекта, която се проведе в София. Идеята всъщност е България и Турция да започнат изграждането на интерконекторна връзка, която да се превърне във входна точка за азерския газ, който след това да се транспортира към Европа през съществуващите газопреносни мрежи, докато бъде изградена тръбата на „Набуко“. За целта трябва да бъде направена отделна компания, дъщерна на „Набуко интернешънъл“, която да има по-голяма гъвкавост и да започне ранно развитие на интерконектора. България обаче все още няма съгласието на останалите акционери за финансирането на подобен проект. След срещата в София министър Добрев заяви, че засега единствено Австрия застава твърдо зад този вариант, а до юни страната ни трябва да убеди и останалите акционери. Ако това обаче не стане, вариантът е България и Турция да финансират самостоятелно интерконектора и да го използват за доставка на газ в случай на кризи. В тази връзка Борисов предупреди останалите акционери в „Набуко“, че ако не финансират този участък, след това те ще трябва да го купуват скъпо.

Все още няма точни изчисления колко би струвал интерконекторът. Това, което се знае, е, че на българска територия трябва да бъде изграден тръбопровод от 75 километра, за който „Булгатрансгаз“ скоро ще обяви процедура за избор на проектант. На турска територия пък трасето трябва да е дълго 150 км, за да свърже българската граница с Мармара.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: