Серия от професионални събития в програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015

Осмото издание на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK, които ще се проведе 18 до 27 септември в Пловдив, включва серия от събития специално насочени към архитектурната общност в България.

Сред акциите, работилниците и намесите, в професионалната програма на архитектурната седмица са:

Работилница “Зелено авеню”, своеобразно продължение на миналогодишната инициатива “Сблъсъкът на титаните” (среща между студенти и представителите на световноизвестни архитектурни бюра), която ще бъде водена от Васил Кайков, архитект от  френското  студио WILMOTTE.

В рамките на 3 дни студенти и млади архитекти ще могат да работят с Васил, търсейки специфични връзки на реката с града. В края на работилницата младия архитект  ще направи презентация с резултатите от работилницата, които ще бъдат изложени като част от основната изложба на архитектурната седмица „ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА“. Събитието се осъществява с подкрепата на Френския институт в София.

Левенте Поляк – унгарски изследовател и урбанист – ще води работилница за нови начини на финансиране на колективни градски проекти – „Алтернативен урбанизъм“.

Участниците ще маркират съществуващи градски инициативи и групово ще търсят модели за тяхната устойчивост при липса на стабилна финансова основа. Ще бъдат привлечени служители на Общината, архитекти, урбанисти, икономисти и т.н.

Събитието се организира с подкрепата на Унгарски културен институт в София.

Активистката Жане ван Хейсвайк, която има дългогодишен опит в социалните арт проекти и е отличена със множество награди, между които Curry Stone Prize for Social Design Pioneers през 2012, с Leonore Annenberg Prize for Art and Social Change през 2011, ще  изследва начини, чрез които пространствата в квартал Столипиново могат да бъдат обвързани с иновативни социални и икономически практики.  Факултет в Столипиново, който се осъществява с подкрепата на Посолството на Холандия, е работилницата, в която ще се включат роми от квартала, като нейна основна цел е да спомогне за началото на процеси за социално-икономическо овластяване на местните жители в тяхната собствена жизнена среда.

Друго интересно събитие е работилницата Идеалният конкурс.  Двама юристи (Свилен Овчаров и Тодор Тодоров) и двама архитекти (Ангел Захариев и Орлин Манолов) ще покажат какво прави един конкурс добър за участие и как да разпознаваме конкурсите, които просто могат да бъдат загуба на усилия и време. Финалът на работилницата Идеалният конкурс ще бъде ролева игра – два отбора (“организатори” и “участници”) ще дефинират какво е идеалният конкурс за тях.

Колектив Кино Космос, КАБ-РК Пловдив и САБ Пловдив организират архитектурен пленер, които ще се състой по време на ONE ARCHITECTURE WEEK. Пленерът е с тема “По-моста”, а целта е в конкурентна среда да се получат архитектурно издържани предложения за планирания от Община Пловдив нов мост над Марица. Пленерът събира няколко поколения архитекти, които да обединят своите усилия, знания, идеи и школи в желанието си да проектират по-¬добра градска среда за Пловдив. Екипите ще разработват идеите си в кино “Космос”, в рамките на четири дни.  Основните цели на пленера са не само да достигне до разнообразни и стойностни решения за бъдещето на река Марица, но и да възстанови прекъснатата прекъснатата приемственост между поколенията архитекти и да възобнови традицията за критичен творчески диалог в общественото пространство. След журиране се награждават три екипа, а всички идеи ще бъдат изложени за обсъждане край река Марица. Пленерът се организира под патронажа на кмета на Пловдив, инж.Иван Тотев.

В програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK се включват още поредица от събития, между които професионален форум, лекции, дебати, филмови прожекции, детска и спортна програма и мн.др. Допълнителна информация за тях може да бъде намерена на www.edno.bg/onearchitectureweek и https://facebook.com/onearchitectureweek

За фестивала:

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.

ONE ARCHITECTURE WEEK е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални промени. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.

Всяка година ONE ARCHITECTURE WEEK представя тенденциите в съвременната архитектура, с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. Темата за 2015 г. е „При-общена река“, а кураторка е Мерве Бедир.

Организатор на фестивала е ЕДНО – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019. One Architecture Week е част от „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ).
Основен партньор на фестивала е Пътища Пловдив АД, партньор на всички намеси е Milka, а организатор на спортната програма – BGBeActive – www.bgbeactive.org

Продукционни партньори за реализиране на Плажът на Марица са Pools.bg, Стефан Щерев, Пътинженеринг ЕООД, ОП „Градини и паркове“- гр.Пловдив, ВиК, Mr.Bricolage, Alfa СОТ, Екотой Сервиз ООД.
Специални партньори на бара са Мента Пещера и Verano Azur , изворна вода „Бачково“, Shark Energy Drink, .
Технологичен партньор е net365.
Визуална идентичност: Студио за графичен дизайн Punkt.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: