pixel

Съдбата на имотите от Олимпиада 2014

Спортно събитие №1 в света за 2014-а предстои, но въпросът какво ще се случи със съоръженията от Олимпиадата в Сочи вече трескаво се разисква. Руските власти започнаха преговори с потенциални инвеститори каква да е съдбата на построените за събитието сгради и съоръжения. Това съобщи руският вицепремиер Игор Шувалов на заседание на руския екип на Междуправителствения руско-британски комитет за търговия и инвестиции.

„Не е възможно да продадем толкова много недвижими имоти наведнъж след края на Олимпиадата в Сочи. Затова още от сега се опитваме да решим този проблем като водим разговори с потенциални инвеститори”, каза Шувалов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Някои предприемачи искат веднага да реализират обектите, които ще придобият, но това „ще убие пазара на недвижими имоти в региона за години напред”, коментират специалисти.

„Олимпиадата ще мине бързо, а след това ще трябва да използваме построено по такъв начин, че то да е в интерес на всички граждани. Днес задачата ни не е само да доведем инфраструктурата на възможно най-високо равнище, но и да се погрижим за бъдещето”, каза Дмитрий Медведев, премиер на Руската Федерация.

В две зони са обособени олимпийските имоти – на морето и в гората. В крайбрежната част е разположен олимпийския парк, където ще се проведат церемонните по официално откриване и закриване на Олимпиадата, всички състезания на лед, както и церемонните по награждаване на победителите. Там се намира Олимпийското градче, пресцентъра и хотелския комплекс на световното спортно мероприятие.

В горската част се предвижда да се провеждат състезанията по ски спускания, биатлон, бобслей и сноуборд, също ще има медиацентър и две олимпийски селца. Двете зони са съединени посредством автомобилен и железопътен път. До 2014 г. в Сочи ще бъдат ремонтирани над 360 км. първокласни пътища и над 200 км. от железницата. Строят се и нови пречиствателни съоръжения, над 10 нови подстанции и се ремонтират съществуващите, което ще позволи да се произвежда три пъти повече ток.

Строителството на Олимпийското градче струва 200 млрд. рубли, като половината са от държавния бюджет, а останалите 50% идват от частни предприемачи. Средствата от инвеститорите се влагат в строителството на 242 хотела с леглова база от 41 000 единици и електрическата инфраструктура.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: