Георги Кадиев с петиция срещу застрояването в парковете

zastroiavane sofia

Депутатът от „БСП – Лява България“ Георги Кадиев инициира петиция за спиране застрояването на Борисова градина и Южния парк.

Той обвини главния архитект на София Петър Диков, че разрешава това да се случва. Става въпрос за място, което се намира точно зад бившия „София ленд“ на бул. „Н.Й.Вапцаров“. В момента строежът е върху 22 декара площ, твърди Кадиев.

„Причината да съм тук е, че още 2009 г., когато се приемаше общият устройствен план, бях против това нещо и тогава спорихме с архитект Диков дали трябва да се смени зоната. Дотогава тя се водеше за спорт и атракциони, а след това стана от смесен тип с право на строителство. Тогава аргументът му беше, че мястото е запустяло“, коментира пред Нова телевизия по Нова тв Кадиев.

„Тази площадка никога не е била част от Борисовата градина. Още от 60-те години там е имало военни складове и гара, за разлика от „София ленд“, който наистина е бил част от Борисовата градина“, коментира Петър Диков и отрече да е имало дългосрочен замисъл там да се строи жилищна сграда.

„В края на 2006 г. със закона се задължи общината да направи актуализация с цел да бъдат опазени и развити зелените площи. Тогава твърдях, че това е една асфалтирана площадка, продадена на частни лица 1999-2000 г. От една асфалтова площадка правим комплекс с 54% зеленина“, обясни още главният архитект на София.

Ето какво написа вчера Георги Кадиев във фейсбук профила си по темата:

„Поиграх си малко да погледна Общия устройствен план (ОУП) през 2003 (вляво на снимката) и после новия през 2009 (вдясно на снимката).

Ясно си вижда как Софияленд е терен с конкретно предназначение за спорт и атракции (ТСК), а около него е зона за спорт и атракции (СА2) и Зона за паркове и градски градини (ЗП). През 2009 Софияленд от ТСК става СА2, а терените около нея от частично парк и частично СА2 стават Зона за общественообслужващи дейности с озеленяване (оз1), където се допуска строителство на жилищни сгради и в голямата си част стават СМФ1, което означава Смесена Многофункционална Устройствена Зона с Високи Параметри на Застрояване.“

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: