Войнишки мемориал сменя паметника пред НДК

voenen pametinik

Паметникът „1300 години България“ пред НДК ще бъде преместен. На негово място ще бъде възстановен мемориал на войниците от Първи и Шести софийски пехотен полк. Това  реши Столичният общински съвет с 42 гласа „за“ и три „против“. Единствено трима общински съветници от БСП не подкрепиха предложението, а останалата част от групата на левицата не участва в гласуването, предаде БТА.

Вносители на доклада за преместване на паметника „1300 години България“ са съветниците от ГЕРБ – Михаил Владов, Орлин Иванов и Малина Едрева, и от групата на „Синята коалиция“ – Борислав Бориславов и Прошко Прошков.

Художествените скулптурни елементи от паметника ще бъдат демонтирани и предадени за временно съхранение в Общинския културен институт Музей за история на София. Предвижда се да бъде избрано подходящо място за постоянно експониране на скулптурните пластики, като има идея той да бъде преместен в Южния парк, съобщава dir.bg.

На сегашното му място ще бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, които са били премахнати през 1977 година от това място.

През октомври Столична община показа идейния проект за възстановяване на войнния паметник.

Дебатът „за“ и „против“ местене на паметника

По време на дискусията общинските съветници от БСП до последно защитаваха оставянето на паметника на сегашното му място и дори се опитаха да отменят  точката от дневния ред.

От БСП са на мнение, че е нецивилизовано да бъде разрушаван паметник, част от историята и исторически несправедливо.

Те обясниха, че не виждат проблем Войнишкият паметник да бъде възстановен другаде, а не пред НДК.

Николай Белалов от БСП посочи, че решението за паметника е политическо и цели премахване на нещо, което не се харесва на група хора.
Той каза, че не е ясно откъде ще дойдат парите за възстановяване на мемориала на загиналите. Според Белалов ще има проблем, когато ще трябва да се взриви паметникът.

Много по-разумно е преместване, но щом вие настоявате за взривяване, отбеляза Прошко Прошков.

„Това било триизмерна творба на Пикасо според БСП, но аз знам какви са посещенията в музеите на Пикасо“, каза той и попита каква е обаче посещаемостта с цел възхищение пред този паметник.

„Тази Пиета не я възприемам, но въпреки това я уважавам“, посочи той.

По думите му докладът не е политически и в него не се говори за разрушаване, а за преместване.

Вносителите на доклада от ГЕРБ подчертаха, че те не са за взривяването или унищожаването на паметника „1300 години България“, а за преместването му на подходящото място.

От ГЕРБ посочиха, че паметникът е опасен и общината от години харчи пари за неговото укрепване и обезопасяване.

Владимир Дацов от НСДС каза, че паметникът едва ли е паметник на 1300-годишнината на България, защото ако беше така, той щеше да е здрав.

„Всеки знае как наричат този паметник“, посочи Орлин Алексиев от ГЕРБ и подчерта плачевното му състояние.

Владимир Кисьов коментира, че не може нещо, което е получило толкова нецензурни наименования да остане на мястото си.

В подкрепа на премахването на паметника „1300 г. България“ и за възстановяване на Мемориала на загиналите войни от Първи и Шести пехотен полк се обявиха и от ВМРО.

Спорният паметник

Паметникът „1300 г. България“ е построен при честванията преди повече от 30 години във връзка с годишнината от създаването на българската държава. Автор на монумента е проф. Валентин Старчев. Композиционните фигури са високи 7 метра, а целият паметник извисява ръст на 35 метра.

След промените от 1989 г. монументът започна да се руши. Тази година инициативен комитет предложи идеята на негово място да бъде възстановен войнишкия мемориал.

През август Столична общината организира допитване до софиянци как да изглежда мястото на паметника “1300 години България“.

Като резултат се наложи идеята да бъде възстановен военният паметник, което беше подкрепено и от Министерството на отбраната и Воненноисторическия музей.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: