pixel

Серията механизми Geze RWA 100/105/110 NT – оптимално съотношение цена/ефективност

Геце ГМБХ-ГЕРМАНИЯ ТП

ГЕЦЕ

RWA 100 E в мултифункционална спортна зала Zatika, Пореч, Хърватия. Снимка: Robert Les за Geze GmbH

При проектирането и изпълняването на димоотвеждащи системи, изборът на конкретни устройства е изключително отговорна задача. Задвижващите механизми трябва да отговарят на изискванията на EN12101-2 и в същото време на изискванията на собственика и на архитектите за естетичност, практичност, ефективност и не на последно място – за цена.

Ще ви представим една система задвижки (в различни варианти RWA 100 NT, RWA 105 NT и RWA 110 NT), която съчетава по оптимален начин всички изброени по-горе изисквания. Тя е с по-универсално предназначение – освен като част от ВСОДТ, задвижванията могат да се използват и за ежедневна вентилация. Те са със собствено заключване и са подходящи за всякакъв тип отваряне на вертикално монтирани прозорци/димни люкове:

–  Отваряне навътре на прозорци на горно, долно и странично окачване както и на прозорци с неправилна форма (RWA 100 NT);
–   Отваряне навътре на правоъгълни прозорци с долно, горно, и странично окачване (RWA 105 NT), като основната област на приложение е за прозорци със странично окачване на окачени фасади;
–    Отваряне навън на прозорци с долно, горно, и странично окачване (RWA 110 NT).

прозорци

RWA 100 Е, Culture Hotel Fürst Pückler, Германия. Снимка: Stefan Dauth за Geze GmbH

Най-голямото предимство на тази система задвижки за ВСОДТ е, че благодарение на специфичния си монтаж осигурява много по-големи от стандартните за други задвижки ширини на отваряне. Това е много важно поради няколко причини. По-голямата ширина на отваряне на един прозорец осигурява покриването на по-голяма аеродинамична площ. Това от своя страна води до намаляване на необходимия брой прозорци (и съответно задвижки за тях), необходими за покриване на противопожарните изисквания за необходимата аеродинамична площ, заложени в проекта на сградата. Намаляването на броя на отваряемите прозорци намаля и изискването към мощността на управляващата ги централа за ВСОДТ. Така се постига снижаване на цената на цялата система за димоотвеждане, като икономия се постига не само от по-малкия брой необходими задвижки, но и от модела на контролния блок с по-ниска мощност.

Системите са подходящи за отваряне както на малки, така и на много големи крила на прозорците. При последните се използват две системи задвижки в комбинация със синхронизатор E 102.

задвижки

RWA 105 Е. Снимка: Geze GmbH

Използването на допълнителни електрически заключващи устройства не е необходимо, благодарение на механичното заключване при главния ръб на затваряне, което е част от системата. Но при много големи крила на прозорците има възможност за монтиране и на допълнително механично заключване на вторичния ръб на затваряне от страната на мотора. Двойното механично заключване дава и допълнителни преимущества на системата като повишената устойчивост на неблагоприятни климатични въздействия и високата степен на защита от взлом.

Системите могат да се използват за естествено отвеждане на дима и топлината, за разсейване на дима и за проветряване при ежедневна употреба. Подходящ за приложение в изпитани и сертифицирани съгласно EN 12101-2 ВСОДТ системи и достига големи ширини на отваряне при малък ход на шпиндела за макс. 60 сек., според изискванията на стандарта.

заключващи устройства

RWA 110 Е. Снимка: Lazaros Filoglou за Geze GmbH

Системите за отвеждане на дим и топлина (RWA) 100/105/110 NT се състоят от електрическо червячно задвижване (шпиндел) E 250 NT VdS, монтирано върху повърхността на профила, в комбинация с механичен монтажен комплект. Може да се подбере задвижка с различна ширина на хода, в зависимост от конкретното изискване за размера на отвора.

Вид

RWA 100 NT

RWA 105 NT

RWA 110 NT

Окачване на крилото

Горно, долно, странично

Странично

Горно, долно, странично

Приложение

Вентилация, ВСОДТ

Ventilation, RWA, NRWG

Ventilation, RWA, NRWG

Дължина на хода [mm]

100/150/200/300

100/150/230

150/200/300

Опън [N]

750

750

750

Натиск [N]

750

750

750

Изисквания към

пространството [mm]

На профила на касата:

от страната на заключване: min. 32,

от страната на задвижката: min. 48

Обща дебелина на профила

на касата: 18 mm

Крило: 38 mm

Височина на окачената

фасада: макс. 125 mm

Рамка на крилото:

min. 33 mm

Обща дебелина на профила

на касата: min. 45 mm

Възможности за монтаж

Върху касата

Върху крилото

Върху касата

 

Геце

GEZE GmbH е една от водещите в света фирми, производители на системи за врати, прозорци и техника за безопасност. Като един от пазарните лидери в сферата на иновациите и дизайна, независимата компания, която е семейно ръководена от пет поколения, разработва, произвежда и продава модерна технология, която, чрез ориентацията си към бъдещето, оказва силно влияние въху строителната технология като цяло.

Прочетете също: