pixel

Сделките със строителни терени минаха 24 млн. евро

stroitelstvo

Рекорден брой сделки със строителни терени на стойност над 24 млн. евро са регистрирани за второто тримесечие на годината, което е и най-силното от есента на 2009 г. до момента.

Това показват данни на консултантската компания Forton, която е стратегически партньор на Cushman Wakefield за България и Македония. Анализите показват, че за периода април – юни продажбите на земя са формирали 75 на сто от инвестиционния пазар.

Общо за първото полугодие на 2015 г. сделките с бизнес имоти възлизат на близо 64 млн. евро. Най-голямата от тях отново е за земя за строителство – продажбата на 85 000 кв. м зад столичната Централна гара, върху които испанска компания планираше да изгради мащабен мултифункционален комплекс, съобщават novinar.bg.

Новият собственик на земята е дружество на испанска банкова група, а платената цена е 10,2 млн. евро. Силното присъствие на сделките със земя на пазара на бизнес имоти се наблюдава от миналата година и като цяло е знак за нарастваща предприемаческа активност, изтъкнаха експерти.

„Жилищният пазар в София се възстановява с бързи темпове и от повече от година е привлекателен за строителните предприемачи.

По-сериозно впечатление прави размерът на планираните проекти и тяхното местоположение – ако доскоро се инвестираше основно в малки жилищни сгради, сега виждаме планове за наистина мащабни проекти, многофункционални комплекси и сгради с висока за нашата столица етажност, разположени по големите булеварди“, коментира изпълнителният директор на Forton Михаела Лашова, цитирана от profit.bg.

Според нея силният интерес към сделки със строителни терени ще продължи и през следващите месеци.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: