pixel

Интелигентните сградни решения – гарант за устойчиво бъдеще

Smart Buildings

Източник: Виа Експо

29-31 май, 2013 г. ИЕЦ, София

На фона на високите цени на електроенергията все по-често се дискутира въпросът за енергийната ефективност в сградите.

В развитите страни концепцията за интелигентното строителство е вече отдавна утвърдена практика, докато у нас тя е един едва прохождащ сектор.

Предприеха се нови законодателните стимули, разполагаме с висококвалифицирани архитекти и проектанти с опит в устойчивото строителство, наблюдаваме и трансфер на нови сградни технологии.

Всичко това е предпоставка за добри перспективи за прилагане на световните практики.

Smart Buildings
e новият акцент в тазгодишното издание на изложбата и форума за Югоизточна Европа. През годините организатори от Виа Експо постоянно разширяват неговата тематика съобразно световните тенденции и през 2013 г. изданието обединява няколко паралелни събития с фокус върху: енергийна ефективност, възобновяема енергия, асансьорни уредби и управление на отпадъци.

Посетителите на Smart Buildings ще се запознаят с най-новите постижения в областта на сградната автоматизация и мениджмънт.

Ентел ще покаже осветителни уредби, изградени на принципа на астрономичен часовник, енергоспестяващи светодиодни осветители, компоненти за осветление, електротабла и електромери. Иновативно LED осветление ще видим от Солармия. Lumitron е дистрибутор на енергоефективни LED лампи TOSHIBA и CITIZEN – Япония и интелигентната система за управление и контрол Helvar. ЛидерЛайт България, част от консорциума Инкотекс Груп, е сред одобрените доставчици по Програмата за енергийна ефективност и зелена икономика. Тя произвежда богата гама от електронни изделия – електромери и системи за отчитане на ел. консумацията, дисплеи и LED осветление.  Умен Дом работи активно в сферата на технологиите за домашна и сградна автоматизация. Пестим енергия е официален представител за България на инфрачервените отоплителни панели InfraHEAT и дистрибутор на системи за безжично управление с интелигентни термостати и инфрачервени уреди MO.EL за отопление на външни площи.

Сред изложителите е и Техем Сървисис – лидер в енергийните услуги за ефективно използване на енергия и вода. Фирмата предлага интелигентни уреди –  радиоразпределители и радиоводомери, които позволяват да се прави точно дялово разпределение.

Английската фирма Siemon проектира и предоставя решения за висококачествено мрежово окабеляване, услуги за интелигентни сгради и центрове за данни. Тя е базирана в САЩ, с продажби в световен мащаб в повече от 100 страни.

Рейтекс Инженеринг е специализирана в интегрирани системи за сигурност и комуникации, за домашна и сградна автоматизация, управление и дистанционен мониторинг. Тя разработва набор от електронни изделия, софтуер и фърмуер за тях.

LiftBalkans (асансьори и ескалатори) e другата нова инициатива в рамките на изложбата. Лифком, най-големият български производител на асансьорни уредби и всякакъв вид повдигателни устройства, ще представи своята богата продуктова гама. Участие в изложбата ще вземат Пролифт и Трез, които са специализирани в инженеринг на подобен род съоръжения. Тераком има редица реализирани проекти в области като автоматизация, кабелна телевизия, радио релейни линии, измервателни системи, безжични комуникации, индустриален мониторинг и контрол, системи за контрол на достъпа. Електронно оборудване за асансьори за контрол на достъпа е част от продуктовото портфолио на компанията.

ФОРУМ

Лекторите в паралелния форум ще дискутират теми, свързани с финансови и законодателни стимули за изграждането на сгради с почти нулево енергийно потребление и сградноинтегрираните фотоволтаици, които станаха неделима част от архитектурната естетика.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: