pixel

И големият хотел на къмпинг „Юг“ е незаконен

duni-stroitelstvo

Най-големият хотел “Морско конче” на къмпинг “Юг” в залива Корал също се оказа незаконен. Въпреки че работи от близо 8 г. и е пълен с туристи през лятото. Според заповед на РДНСК комплексът трябва да бъде съборен, тъй като е бил вдигнат върху дюни.

Министър Лиляна Павлова съобщи, че и за него строителният контрол издал заповед за спиране на строежа след протест на Окръжната прокуратура в Бургас, както това стана с бетонните плочи за бунгалата пред хотела, около които се вдигна голям скандал. И четирите обекта са на Инвестиционен фонд “Фаворит”.

“Със сигурност ще оспорваме заповедта и за хотела. 100% е запълнена базата ни и в момента в него почиват 40 деца ”, заяви пред “24 часа” управителят на ИФ “Фаворит” Стамо Стамов.

Според него проблемът бил, че за спирането на строежа и за събаряне на съществуващи сгради институциите се позовавали на влезли в сила нормативи от 2013 г., които не са били изискуеми към датата на строителство през 2005 г. Тогава е започнало изграждане на хотел “Морско конче”. Кметът на Царево Георги Лапчев не вдигаше телефона си за коментар, съобщава 24chasa.bg.

“Разрешителното за строеж на хотела е от 2005 г. въз основа на влезлия в сила ОУП на Царево от 2004 г., в който по това време теренът не е бил картиран като дюни. Проблемът с тях възникна, след като гръмна скандалът “Несебъргейт”. За бунгалата обаче разрешителното имаше давност от 5 г., а при сегашния кмет Лапчев бе подновено след 10 г.”, коментира екскметът на Царево Петко Арнаудов.

Духовете разбуни и изкопът над плажа, който пък е в непосредствена близост до селище “Св.Тома”. Става дума за терасиран терен, чиито снимки се завъртяха в интернет през седмицата. “Теренът над плажа Алепу е терасиран незаконно”, обяви в сряда министър Лиляна Павлова пред Нова тв. Тя обясни, че теренът е частен, но собственикът не е получавал право да го терасира, нито от него има искане за това или за укрепване на брега.

“Нямаме нищо общо с този изкоп. Той е на съседен парцел. Ние само сме сложили ограда в долната част , за да не падне нещо и сме почистили плажа, който стопанисваме”, каза управителят на вилно селище Св.Тома Радослав Котларов.

Според запознати теренът бил на няколко физически лица. Именно въпросният терасиран парцел предизвика гнева на природозащитници, които скочиха да бранят пътя за “шофьорския плаж” край блатото Алепу.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи се опита да го затвори през юли, но огражденията стояха само ден-два. След скандала Рейзи каза, че в местността- защитена територия, няма да се строи.

Природозащитници обаче се опасяват, че опитът за затваряне на пътя е част от бъдещи инвестиционни намерения.

“Изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство и съответната инфраструктура върху няколко ниви (общо 25 дка) в района на местността “Алепу” е записано като предмет на дейност на “Алепу Вилидж” АД. Дружеството се представлява от Черноморска лизингова компания, регистрирана във Варна, показва справка в Търговския регистър.

“Не желая да коментирам. Когато се построи нещо там, тогава ме потърсете. Пътят отворен ли е? Отворен е! С това за мен казусът е приключен”, заяви в сряда кметът Панайот Рейзи.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: