pixel

Сбогом на смога!

Нещо особено се случва близо до китайския метрополис Liuzhou, където в момента се изгражда зелен „горски град“ с над 40 000 дървета и 1 милион растения. Нацията е силно засегната от замърсяването на въздуха и усилията са насочени към създаване на нов подход в строителството, който да върне на хората истинското качество на живот.

Като цяло, повече дървета, отколкото хора, ще живеят в т.нар. „Forest City“. Населението скоро ще бъде около 30 000 души, което е скромно число в сравнение с невероятните мегаполиси на страната. Бързият темп на урбанизация и свързаните с това проблеми с околната среда са сред най-сериозните предизвикателства, пред които Китай е изправен в момента.

Горският град, който трябва да бъде завършен до 2020 г., представлява обещаващо решение. Растенията допринасят значително за подобряване на въздуха, филтрират замърсяващите частици и обогатяват околната среда с кислород. Освен това те допринасят за намаляването на CO2 и служат като местообитание за много различни животни. Разбира се, се очаква не само човешки същества да се заселят в Горския град, но и бозайници, насекоми и птици. Това създава разнообразно биологично местообитание за всички!

Зеленият град се нагрява много по-малко през летните месеци, отколкото бетонната пустиня. Зеленината гарантира, че температурите остават умерени и жителите могат да се отпуснат в приятен климат. Освен това плътната растителност поглъща много шум и прави града  по-тих, отколкото други големи населени места. Това са наистина много предимства наведнъж, но също така трябва да се разгледат и възможните недостатъци.

Растителността се нуждае и от грижи и, ако не вали дъжд дълго време, е необходимо интензивно напояване. Това със сигурност струва много време и пари, така че всички жители трябва да се съберат заедно, за да поддържат постоянно зелената си среда. Освен това, озеленяването поставя високи изисквания към качеството на строителството. Къщите трябва да бъдат изключително стабилни, устойчиви на корените на растенията и на дългосрочно излагане на влага.

Геотермални отоплителни системи, многобройни слънчеви модули, екологична железопътна система и електрическа високоскоростна железопътна линия са част от цялостния проект, тъй като са устойчиви. Няма никакво съмнение, че това вероятно ще създаде град, в който наистина може да живее, в максимална хармония с околната среда.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: