Искаме 10,9 млн. за нови газопроводи до градовете

gazificatsia

3% е делът на домакинствата, които ползват природен газ за отопление, при 40 на сто в страните от ЕС.

На картата на България има бели петна, които показват, че до градовете не достига газ. Това става ясно от анализ на енергетиката, с автор министерството на икономиката, който вече е парламента. Причината е забавеното развитие на газификацията.

Преговаря се с ЕБВР от фонд „Козлодуй“ да бъдат отпуснати 10,9 млн. евро безвъзмездна помощ, която да отиде за изграждане на 122 км газопроводи от газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ към градовете Свищов, Панагюрище и Разлог. По този начин ще стане възможно газ да стигне до общините Свищов, Пирдоп, Панагюрище, Банско и Разлог. Ще могат да получават синьо гориво и Белене, Никопол, Златарица, Стрелча, Мирково, Чавдар и Челопеч. Това са аргументите, с които министерството на икономиката иска тези над 10 млн. евро, съобщи зам.-министърът на икономиката Иван Айолов.

За 7 години пък продажбите на топлинна енергия са спаднали с 20,5 на сто. Ползването на парното се свива до 15 на сто от домакинствата в страната, докато делът на семействата, които се отопляват с еленергия се запазва стабилен – 40%. В държавите от Европейския съюз отопление с ток си позволяват 23 на сто от семействата, се казва в анализа.

От него става ясно още, че въпреки високия дял на домакинствата, които се отопляват на ток, потреблението на еленергия спада с 5%.

За деветте месеца на миналата година износът на ток се е сринал със 70,25% в сравнение със същия период на 2012 г. След отпадане на добавките, които бяха накачени на мрежата, за последното тримесечие той е скочил тройно.

Източник: 24chasa.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: