pixel

Съвети за интериорни врати от Hörmann

Hörmann

При строителството на къща трябва да бъдат взети безброй решения. Каква да бъде външната врата? Какви плочки? Трябва ли въобще да има плочки или пък дърво? Да се занимаваш подробно с всичко, пренатоварва много строителни предприемачи. В повечето случаи основните критерии за това са дизайна и разходите. Избира се каквото се харесва на разумна цена. И при интериорните врати най-често се взема прагматично решение: това трябва да са бели и малко остъклени врати. Но строителните инвеститори знаят как да постъпят, да отделят малко време за избора на интериорни врати и да огледат по-внимателно.

Hörmann

На какво трябва да се обърне внимание, обяснява Тим Бушман – продуктов мениджър за дървени интериорни врати в Hörmann.

Изкривено платно, лющеща се боя или повредена рамка са чести признаци за износване на вътрешните врати в жилището. Неприятно, но те значително допринасят за целия облик на едно помещение. За да изглеждат вратите поддържани дълго време и да се запазят, при покупката трябва да се обърне внимание на определени показатели и да се направи консултация със специалист.

Натоварване и място на използване на вратата

Вътрешният слой на платното е от решаващо значение за това, вратите да издържат дългосрочно на натоварванията в ежедневието. Като цяло изборът зависи от честотата на преминаване и изискванията за звукоизолация. Производители като Hörmann предлагат различни вътрешни слоеве за платната – от тип „пчелна пита“ за по-малко натоварване до врати с масивни ПДЧ за максимално натоварване. Така например често използваната врата на банята или на хола би трябвало да е със стабилен вътрешен слой като тръбна или масивна плоча от дървесни частици. Особено ако децата или внуците са в къщата, се препоръчва комбинацията със стоманена рамка на вратата. Така ударите с детска количка Bobbycar или кутия с инструменти практически се преодоляват без повреди.

Hörmann

ПДЧ с тръбни отвори Крило от масивно ПДЧ

Пестящи място решения

Особено при преминаване от коридора или хола към кухнята се предлагат плъзгащи се врати, така че вратата да не трябва да се отваря навътре в помещението и така да се губи ценно място. Плъзгащите се в стената врати пестят място. В отворено състояние тя напълно изчезва в стената. Благодарение на четките за под врата и уплътненията, при плъзгащите се врати на Hörmann шумът, течението и миризмите остават навън. Строителните предприемачи би трябвало да обърнат вниманието на своите технически ръководители или архитекти към тази възможност още при планирането.

Hörmann

Като решение за пестене на място се предлагат 1-крили и 2-крили плъзгащи се врати. Те могат да се плъзгат както пред, така и в стената.

Прозрачност и елегантност

За светлата, приятелска атмосфера се грижат стъклените врати, които най-често се използват за кухнята или хола. Така падането на светлината от тези две помещения може да се използва за често тъмния и без прозорци коридор. За тесни пространства стъклените врати се предлагат и във вариант на плъзгащи се врати. Трябва да се обърне внимание на комбинацията от прозрачност и визуална защита, така че помещенията да останат светли, но въпреки това да се запази и интимната атмосфера. За целта има различни видове остъкления. Избрани в съчетание с дизайна, стъклените врати не се различават на вид от другите дървени врати в къщата. Една причина, всички врати да бъдат от един производител.

Hörmann

Дървените интериорни врати със стъкло осигуряват по-прозрачно оформление и по този начин светла и приятелска атмосфера.

Дизайн

Който обръща внимание само на дизайна, по-късно горчиво може да съжалява. По принцип, първо трябва да решите дали предпочитате бели, цветни или врати с дървесен декор. В този случай можете да избирате от различни повърхности: фурнирите от натурална дървесина са изключително естествени и индивидуални, но и чувствителни на удар и за поддръжка. Бялата или цветните бои придават на вратите богат дизайн и доставят много свобода за оформление. В повечето случаи обаче те са и скъпоструващи и също са чувствителни на удар. Специален метод на производство дава възможност на производителя Hörmann да предложи повърхност, която е почти толкова здрава, колкото кухненски плот и в същото време представя много възможности за дизайн. Повърхността Duradecor се предлага в бяло, светлосиво, антрацит и като дървесен декор, който имитира като допир и визия естествената дървесна структура.

Hörmann

Дървените врати с повърхност Duradecor са изключително удароустойчиви и лесни за поддържане, така че дълго време се запазват красиви.

Врати за килери

Изискванията към вратите за килери са различни от тези към вратите за жилищи помещения. Тук по-малко важна е оптиката и повече фукцията. При преминаване между често неотопляемия килер към жилищното помещение или като изход през килера навън се препоръчва врата с топло и шумоизолация като например стоманените врати MZ Thermo / MZ ThermoPlus. За допълнителна сигурност се грижат вратите със защита срещу взлом като KSI / KSI Thermo. Тъй като често се прониква с взлом през килера, за там непременно трябва да се предвиди противовзломно обзавеждане.

Hörmann

Вратите за килери, които водят навън, трябва да имат оборудване със защита срещу взлом и добра топлоизолация.

Лесна достъпност и комфорт

Помислете за утре още днес. Много строителни предприемачи планират домовете достъпни от самото начало. Това включва и автоматизирането на вратите в къщата. За една сравнимо по-ниска цена Hörmann предлага задвижването за врати, с което автоматично можете да задвижвате интериорните врати посредством ръчен предавател, приложение или вътрешен манипулатор. Дори да не ни се налага при носенето на коша с прането или касетката с вода най-често са ни необходими и двете ръце. В тези ситуации автоматично отварящите се врати са голяма помощ.

Hörmann

Със задвижването за врата PortaMatic вратите на жилищните помещения могат да се отварят и затварят удобно с ръчен предавател или манипулатор.

Заключение

Ако искате да запазите вратите си дълго, при планирането и избора трябва да обмислите посочените по-рано аспекти. Най-добре се консултирайте със специалист по строителни елементи и съвсем целенасочено разгледайте тези точки. Той ще се заеме с цялостното обслужване по вграждането и ще се погрижи за правилния монтаж на вратите.

Хьорман България

Към пазара на строителни елементи днес се добавят вратите за дома и индустрията на фирма “Хьорман”, като в рамките на Европа това е най-голямата фирма в този бранш. Това бе постигнато през годините от фамилната фирма посредством постоянен растеж, иновации, гаранции за качество и близост до клиента. - Гаражни врати - Индустриални врати - Задвижвания - Техника за разтоварване - Интериорни врати - Каси - Алуминиеви прозорци

Прочетете също: