pixel

САЩ ще строи полигона в Ново село

novo seloБългария няма да инвестира вместо САЩ средства за строителството на склад за муниции на полигона „Ново село“, който се използва съвместно от двете държави.

Очакванията са, че американците сами ще завършат проекта, въпреки че президентът Доналд Тръмп отклони инвестиции в стотици проекти по целия свят, заради строителството на стената по границата с Мексико.

Перото за България е незначително на общия фон – 5.2 млн. долара, с които трябва да се построи склад.

Миналата седмица министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че очаква партньорите в НАТО да подкрепят проектите и да компенсират открилия се недостиг на средства. От МО обясниха обаче, че проектът се движи от американците и вече е в ход, като очакванията са да бъде завършен без да се налага България да поема допълнителни финансови ангажименти.

Строителството на стената по границата с Мексико е едно от основните предизборни обещания на Тръмп, но все още няма яснота как точно ще бъде изпълнено. За да го реализира, Тръмп пренасочи към него милиарди долари от други проекти. Пентагонът бе принудена да се откаже от 127 обекта на обща стойност 3.6 млрд. долара, за да се осигурят средства за 175 мили от оградата. Сред тях са около 770 милиона долара, планирани за строителни проекти в Европа.

САЩ и България ползват съвместно на българска територия три бази – полигона в Ново село и военновъздушните бази ”Граф Игнатиево” и ”Безмер”.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: