pixel

Нов музей на съвременното изкуство отваря врати в Турция

Odunpazari Modern Art Museum

Музеят за модерно изкуство Одунпазари на Кенго Кума, състоящ се от дървени елементи, отвори врати в Турция. Разположен в Ескишехир, северозападна Турция, новият музей ще съхранява колекцията на турското модерно изкуство на Ерол Табанка в Ескишехир, където собственикът е роден и израснал.

Odunpazari Modern Art Museum

Odunpazari Modern Art Museum (OMM) се намира в Одунпазари, локация включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Новата сграда с площ от 4500 квадратни метра ще включва изложбени пространства, места за събития, работилници, кафене и музеен магазин.

Odunpazari Modern Art Museum

Архитектът за първи път представи идеен проект през 2017 г. Проектът ще реализира амбицията на собственика да популяризира турското изкуство и да направи културен принос в град Ескишехир.

Odunpazari Modern Art Museum

Ескишехир е известен като университетски град, където младото население е голямо и градът има оживена и активна атмосфера. Обектът е разположен на прага на новоразвитата градска зона и традиционните османски дървени къщи.

Odunpazari Modern Art Museum

Подредените и свързани „кутии“ са проектирани в различни размери, за да създадат разнообразни мащаби на изложбеното пространство вътре. Кутиите на нивото на земята предлагат възможности за излагане на по-мащабни произведения на изкуството и инсталации. Кутиите стават по-малки на горните нива, за да приютяват по-малките и миниатюрни произведения на изкуството.

Odunpazari Modern Art Museum

Централният атриум, съставен от блокове от дървен материал, свързва всяко ниво и пропуска естествената светлина отгоре. Името на този район „Odunpazari“ означава „пазар на дърва“ на турски език. Така външната фасада на музея е решена от дърво, което в пълна степен показва историята и наследството на мястото, което преди е функционирало като пазар за търговия с дърва.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: