pixel

Архитектура, вдъхновена от крилата на калинката

architecture-ladybug

Изследователи и студенти от университета в Щутгарт разработиха мащабна архитектурна структура, вдъхновена от механиката на крилата на калинката. Структурата е изработена от пластмаса, подсилена с въглерод и стъклени влакна.

architecture-ladybug

Структурата е вдъхновена от крилата на Coleoptera coccinellidae, по-известна като калинка. Подобно на много видове бръмбари, калинките покриват крехките си задни крила с по-здрави предни такива. За да ги поместят напълно под предните крила, задните крила се сгъват по различни оси, които позволяват на насекомите да ги разгънат бързо.

architecture-ladybug

Моделите могат да бъдат математически описани като флекгони, общ модел за сгъване на оригами. Изследователите определиха калинката като бръмбар с най-обещаващите модели на сгъване. Индустриален процес на полагане на лента от въглеродни и стъклени влакна с полиамидна матрица дава възможност за автоматизирано производство на ламинати с високо диференцирани градиенти на материала.

architecture-ladybug

Въглеродните влакна се използват само там, където е необходимо структурно, докато стъклените влакна са били използвани за създаване на непрекъснати мащабни плочи. Последното също осигурява полупрозрачен ефект. Когато лентите от влакна са поставени на мястото си, материалът се нагрява под налягане. Крайните зони са оформени с топлина с разработена по поръчка машина, за да се оформят в елементи, подобни на греда.

architecture-ladybug

Структурата се състои от два сгъваеми компонента, с широчина 1,7 метра и височина 3 метра и 2,5 метра. Всеки елемент тежи 23 кг. Движението на конструкцията се постига чрез активно пневматично задвижване. Системата за управление е интерактивна и се състои от вградени сензори и онлайн комуникация. Така потребителят може да промени позицията на „крилото“, като докосне структурата на определени места.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: