pixel

Сандвич панел: изолирайте ефикасно хладилните складове

Isopan

Като производител на сандвич панели за стени и покриви, Isopan също така разработва решения за среди с контролирана температура, като например в хранително-вкусовата или фармацевтичната промишленост. Тези специални материали осигуряват, наред с други неща, устойчивата изолация на хладилните складове, за да се намалят разходите за експлоатация и поддръжка.

Сандвич панел за хладилни камери

Една или повече свързани помежду си хладилни камери създават пространства, в които трябва да се поддържа стабилна и предварително определена температура за запазване, охлаждане или дори само предварително охлаждане на продукти и храни. Нивото на температурата зависи от функцията, за която е предназначена хладилната камера, и може да варира от плюс 18 градуса по Целзий, например за зреене на банани, до -28 градуса за замразяване на риба или зеленчуци.

Сандвич панел: чисти стаи

В хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост, но също и в машиностроенето, електрониката, автомобилостроенето и космическия сектор, все по-често се изискват стерилни помещения за обработка, т.нар. чисти стаи, за да се гарантира безопасността и хигиената на крайния продукт. Това са чисти, стерилизирани помещения с контролирана атмосфера. Това означава, че въздухът в тях съдържа минимално количество микрочастици прах. Тяхната конструкция, правилна употреба и поддръжка се регламентират от стандарта ISO 14644.

Подходящи високоскоростни врати са проектирани така, че да поддържат възможно най-постоянна температура в хладилни камери, чисти помещения и складове и да издържат на температури до минус 28 градуса. Тези врати са програмирани да се затварят автоматично веднага след преминаването на оператора и да издържат на многобройни цикли на отваряне и затваряне.

По този начин те осигуряват средно време за отваряне/затваряне от около две секунди, за да се сведат до минимум температурните колебания в склада, което повишава ефективността му и намалява потреблението на енергия.

Isopan

Поддържането на постоянна температура в хладилния склад е енергоемко. За да се намалят разходите за климатизация и да се насърчи не само постоянният климат в сградата, но и комфортът на хората в нея, при планирането на хладилния склад трябва да се вземат предвид най-добрите решения за оптимална изолация. Това трябва да включва възможно най-добрата изолация на всички елементи на външната обвивка, като например врати и прозорци, както и на всички структурни елементи на сградата. Освен това трябва да се гарантира, че конструкцията и монтажът нямат топлинни мостове.

Правилните материали

За среди с контролирана температура, като хладилни камери или чисти стаи, на пазара има различни видове изолационни панели, които осигуряват необходимите температури за съхранение на храна и лекарства.

Изолационните сандвич панели за хладилни помещения и среди с контролирана температура могат да бъдат произведени от различни материали, като предварително боядисана ламарина или поцинкована пластмаса. Те също така се различават по отношение на тяхната устойчивост, поведение при пожар и/или издръжливост.

За среди с контролирана температура най-често се използват изолационни панели, изработени от полиуретанова или полиизоциануратна пяна, като например Isofrozen. Разработени от Isopan специално за хранително-вкусовата и медицинската промишленост, тези изолирани, двустенни панели от пенополиуретан съчетават изолационни свойства с добро поведение при пожар. Благодарение на дебелината и малкото тегло сандвич панелът постига най-добрите стойности на топлоизолация при изграждането на помещения с контролирана температура.

Компанията е представена на българския пазар от Багеди.

Снимки: Isopan

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: