pixel

Русенско екоселище търси инвеститор в Улм

ekoselishte

Демонстрационно селище с нулеви въглеродни емисии на територията на ИЗС „Образцов Чифлик” край Русе търси инвеститор. Областният управител Стефко Бурджиев представи идейния проект на четвъртия годишен форум на европейската стратегия за дунавски регион в германския град Улм.

Преди 2 г. съвместната разработка на областната управа, общината и Русенския университет заинтересува френските компании GDF Suez, Veolia и Schneider Electric.

Разработката предвижда строителство на модули върху 200 дка площ. Единият е за производство на „зелена“ енергия от ветрогенератори и фотоволтаици. Енергийната ефективност ще се проучва и създава в лаборатории и полигони на Русенския университет. Жилищните и конгресните сгради ще се строят по модерни екотехнологии, за да консумират малко енергия. Освен за научноизследователска дейност, ще се създадат бази за пречистване на отпадните води и сертифициране на биопродукти, за спорт, туризъм и развлечения, съобщава trud.bg.

Русе може да стане групов лидер в сферата на енергийната ефективност, ако се изгради мрежа екоселища по поречието на Дунава, смятат експерти в бранша. Т.нар. средномащабни проекти ще се финансират с по 25 млн.евро от еврофондове.

Предварителни разчети сочат, че ако участват и други крайдунавски страни, очакваната инвестиция е 2-3 млрд. евро.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: