Реставрацията на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул продължава през февруари

българска църква

Източник: 24chasa.bg

Реставрацията на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул ще започне пак през февруари, защото имаме проблеми, съобщи председател на българската църковна община в Истанбул и на Управителния съвет на фондация „Български православен храм „Свети Стефан в Цариград“ Васил Лязе пред „Фокус“.

Българското правителство, кметът на Истанбул и общината ще финансират ремонта и през февруари отново ще започнат да работят. Осигурена е охрана на храма от общината, има изготвен проект и фирмата изпълнител се грижи за охраната, обясни Васил Лязе.

„Ние имаме ремонти на Екзархията – чакаме разрешение, за да ги започнем. Работим по метоха, вътрешната част на ремонта свърши, сега остана само отвън и там чакаме разрешение от службата по паметниците, за да можем да довършим ремонта.

Сега трябва да се направи музея – печатница, тъй като навремето беше печатница“, каза още Лязе.

„В момента е още много рано, ще видим какво ще правим с екзархийските имоти. Говорим с една строителна фирма и искаме да направим договор, за да може да се ремонтират и да ги ползваме, защото в момента нищо не ползваме“, коментира той.

„Днес храмът „Свети Стефан“ не работи. Празнуваме днешния празник на Екзархията. Днес имахме гости от България – около 20 души. Добре посрещнахме и Коледа, беше хубаво за малките деца. Около 200 души бяхме, консулът беше, имаше програма за децата – даваме им подаръци, черпим се с вино, после отиваме на черква и така – добре беше. Имахме служба на 25 декември, днес пак имахме служба за свети Стефан на Екзархията“, разказа Лязе.

„Много поздрави на всички българи в България. Ние сме добре и пожелаваме за новата година здраве и мир на целия свят и на България. Най-важното е това – мир и здраве“, допълни той.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: