pixel

Разрешиха строителството над Банско

банско

Източник: cross.bg

В планината над Банско ще може да се строи допълнително. Това стана ясно, след като Висшият експертен екологичен съвет одобри предложението на община Банско за промяна в плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Докато тече заседанието, жители на Банско, Добринище и Сапарева баня провеждат митинг с настояване да бъде разширена ски зоната в Пирин, информира БНР.

Решението на Висшия експертен екологичен съвет се отнася до обособената туристическа зона в Пирин, която засяга около 2,2% от парка. Заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева опроверга твърденията на екоорганизациите, според които разширяването на ски пистите ще засегне значителна част от Пирин.

Преди да започне изграждането на нови съоръжения за ски туризъм в района на Банско, трябва да се представи план за развитие и конкретно инвестиционно намерение, за които ще бъде направено оценка за въздействието върху околната среда и оценка за съвместимост.

Представител на природозащитните организации по време на заседанието на Висшия експертен екологичен съвет бе Тома Белев, който коментира, че разглеждането на предложението за промяна на плана за управлението на Пирин без оценка за въздействието върху околната среда нарушава законодателството.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: