pixel

Радикално рециклирана къща-прототип доказва колко далеч може да стигне строителството

Recyclinghaus

Цифрите говорят сами за себе си – строителният сектор е отговорен за 50% от световното потребление на ресурси и 50% от отпадъците, плюс 40% от световното потребление на енергия и 1/3 от потреблението на вода на Земята. Достатъчно причини за архитект Нилс Нолтинг, за да помисли за съвременен отговор на тази дилема. Управляващият партньор на офиса за иновативно и интердисциплинарно планиране Cityförster architecture + urbanism намери решение в Recyclinghaus в Хановер, къща, която с право получи вече множество награди и номинации.

Recyclinghaus

Експерименталната къща в квартал Кронсберг в Хановер е прототип, който тества възможностите и потенциала на различни видове рециклиране в условията на реална лаборатория. Тя показва кръгов подход за планиране, ориентиран към пестене на ресурси. Уникалното към днешна дата в своята последователност използване на рециклирани и използвани материали успя да намали значително „сивата енергия“ при производствения процес в сравнение с конвенционалните жилищни сгради. Нолтинг вижда и друг ключ към екологичното строителство в простотата и намаляването, както и в продължителната употреба и трансформацията на съществуващите структури.

За Recyclinghaus се използват местни и използвани суровини. Освен това проектантите са използвали индустриално рециклирани материали, свободно достъпни на пазара – гранулат, плочи и чакъл от пеностъкло, но също и различни рециклирани стърготини или фасадна изолация от преработени чували от юта за какаови зърна. За първи път в Саксония е получено одобрение за основи от рециклиран бетон.

Recyclinghaus

Благодарение на използването на употребявани компоненти, които до голяма степен са били добивани на местно ниво в района на Хановер, транспортните маршрути са изключително кратки и може да се избегнат ненужни превози на отпадъци. Разбира се, подобен подход изисква изключително висока степен на гъвкавост и креативност от страна на архитектите и фирмите изпълнители, но също така откритост и честен ангажимент от страна на клиента.

Радикалното използване на материали придава на къщата особено очарователна и топла атмосфера. Смесването на стилове може да изглежда доста алтернативно на пръв поглед, но при по-внимателно разглеждане изобщо не изглежда цветно и диво, а по-скоро съзнателно обмислено и детайлно по свой собствен начин.

Recyclinghaus

Простотата и спокойствието на вградените мебели, непретенциозният дизайн на повърхностите в комбинация с изчистените форми на архитектурата перфектно допълват случайно открити винтидж предмети и рециклирани материали, всеки от които може да разкаже собствена история, ако слушате внимателно.

Recyclinghaus е убедителен прототип, който има за цел да насърчи и вдъхнови строителите сами да събират и сглобяват различни материали. Това не е еднофамилна къща от масов тип, а насочен към бъдещето проект, който разширява хоризонтите и доказва колко далеч може да стигне рециклирането в строителството.

Снимки – Olaf Mahlstedt.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: