pixel

При внос на машини за пътно строителство в Албания ДДС ще отпада

албания

Източник: vestnikstroitel.bg

Българо-албански бизнес форум се проведе в рамките на официалното посещение на министър – председателя Бойко Борисов в Албания. В него участваха както българският премиер, така и албанският му колега Сали Бериша.

Председателят на Съюза на албанските търговско-промишлени палати Илир Жила представи Албания като добра дестинация за правене на бизнес и инвестиции поради ниските данъци и благоприятните условия. Той обясни, че се предвижда скорошно премахване на ДДС при внос на машини и съоръжения за пътното строителство и подчерта, че има нужда от повече инвестиции в инфраструктурата в неговата страна.

Албанските компании имат желание да си партнират с български фирми.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров определи република Албания като един от перспективните партньори на България в областта на търговията и инвестициите в региона. Търговският стокообмен между двете страни бележи ръст с традиционно положително салдо за България. През последните 10 години България бе на 4-5 място във външната търговия на Албания. След приемането на България в ЕС се отчита увеличение на стокообмена на Албания със съседните страни, но не и с България, поради наложените мита за някои групи стоки.

За фирмите подписаното споразумение за икономическото сътрудничество между Министерския съвет на Албания и правителството на България е положителна стъпка в икономическите отношения.

За периода 1996 – 2011 г. България е инвестирала 9,9 млн. евро в Албания. По-големите български инвестиции са в секторите хранително-вкусова промишленост, банково дело, добивната промишленост, строителство и инфраструктура и др. Предстои пускане в експлоатация на първа ВЕЦ в Албания, построена с българско участие.

Министър-председателят на България Бойко Борисов приветства участниците във форума и изрази мнение, че българският бизнес трябва да бъде гъвкав и да прави обмислени и сполучливи инвестиции в Албания. Премиерът потвърди, че България води политика на добросъседство с всички държави от региона и информира, че в сряда предстои да посети новия Дунав мост 2. Борисов изрази желание страната ни да постигне с Албания същия синхрон и резултати, както с румънските колеги по отношение на коридор 8 /София – Скопие – Тирана/. Той сподели, че правителството ще положи усилия за приемане на Албания в ЕС и похвали всички държави от региона, че са декларирали желание за включване в ЕС.

Министър-председателят на Република Албания Сали Бериша отбеляза по време на форума, че политическите отношения между София и Тирана са отлични и че ще е нужна подкрепата на бизнеса за постигане и на икономически резултати. Албанското правителство ще направи всичко възможно албанският бизнес да инвестира в България, тъй като там има огромни шансове за успех, увери Бериша.

Албания е страна с малък, но динамичен пазар с множество възможности за развитие на бизнеса. Според Европейската комисия тя има 4 пъти по-голям икономически растеж в сравнение със страните от региона. Премиерът Бериша информира, че се провеждат реформи за премахване на бюрократичните пречки пред бизнеса, лесно се издават лицензи, лесно се създава собствен бизнес, а скоро това ще е възможно и електронно. Има отлично съотношение между заплатата и производителността. През последните 2 години албанският износ се е увеличил двойно. Чуждестранните инвестиции са се увеличили в пъти.

Според премиера Бериша инвестицията в енергетика е сигурна. Планува се в страната да бъдат построени 44 хидроцентрали. В събитието взеха участие над 80 български и албански компании.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: