pixel

Пускат АМ „Хемус“ край Шумен до юни 2013 г.

магистрала

Източник: dariknews.bg

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителството на новата отсечка на автомагистрала „Хемус“ край Шумен. Премиерът се срещна и с археолозите, които работят по разкопките по новото трасе на аутобана.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е осигурило 1 милион лева за вторият етап от археологическите проучвания, като вече авансово са платени 700 000 лв. Научните работници трябва да приключат работата си възможно най-бързо, за да освободят терените за пътните строители. „Днес щяхме да я откриваме, ако не беше археологията, щеше да е готова, с една година забавяме пусковия срок, за да може археологията да отиде в музеите“, заяви Бойко Борисов. Той се обърна към археолозите с думите, да спазят сроковете за проучвания и да приключат работа през ноември.

Борисов поясни още, че през месец май или юни догодина новото трасе от магистралата ще бъде пуснато за движение. Той поясни, че целта на реализирането на тези проекти е подобряването на връзката с Варна.

След това премиерът, придружаван от министъра на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие Лиляна Попова инспектира отсечката Шумен-Силистра, която се ремонтира от миналата година и започналата вече рехабилитация на пътя Шумен-Русе. „Знаете, че особено по северното Черноморие има огромно количество туристи, за това правим и трилентов път тук“, поясни Борисов. По думите му темповете на работа са добри, парите за ремонта са осигурени, а графиците за пътните строители са готови.

„Мисля, че тези връзки Силистра-Шумен, Шумен-Русе и съответно Шумен-Варна ще спомогнат много на хората“, каза още министър-председателят.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: