pixel

Прозорец от земята до тавана – ниска енергийна ефективност

прозорец

Източник: greentech.bg

В много от големите градове по света времето е студено през зимата и горещо през лятото, но въпреки това почти всеки нов жилищен блок, всяка нова офис сграда са проектирани с прозорци от тавана до пода. В това няма нищо екологично, пише Лойд Артър от еко-блога Treehugger. Сега той в впрегнал в подкрепа на своята теза разсъжденията на архитекта Джон Щрауб.

„Остъклителните системи, включително почти всички съвременни високо-производителни такива, имат много малка способност да контролират топлинния поток и слънчевата радиация. Старите прозорци също не правеха нищо, за да контролират топлинните загуби и слънчевото затопляне….Повечето от големите подобрения на производителността на технологията на стъклопакета през последните 25 години са пропилени за увеличаване на площта на прозореца, а не за подобрена производителност“, казва Щрауб.

По-нататък архитектът обяснява, че трябва да се намери правилният баланс между максимизиране на дневната светлина и свеждането до минимум на загубите на топлина. Щрауб посочва също, че има някои скъпи, висококачествени системи, които могат да постигнат коефициент до R12. Но повечето от съвременните прозоречни стени имат ниска R-стойност, равна на половината от тази на фибростъклото.

„Твърде често дизайнерите залагат на стъклените фасади, защото по този начин лесно се създава лъскаво впечатление. Така оставят всички трудни данни в ръцете на производителите. Колко дълго можем да си позволим да плащаме високите сметки за енергия, които произтичат от този избор?“ – пита Щрауб.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: