pixel

Проверяват строежите в София

stroitelstvo

Столичният инспекторат и Главната инспекция по труда извършва проверки на строителните обекти на територията на София.

Васко Христов – началник на отдела „Оперативен контрол“ в Инспектората, обясни за БТА, че екипите проверяват за плътна ограда на строежите, информационна табела, както и има ли запрашаване на въздуха и оросява ли се наоколо.

„Ако се ползва част тротоара при строежа, служителите на инспектората следят за платена такса за тротоарно право. Ако обектът е на ниво „изкоп“, трябва да има автомивка, за да няма замърсяване. Инспекцията по труда от своя страна проверява условията на труд, договорите на работниците, облеклото им. Проверките са изненадващи, започнали са на 15 май и ще продължат до края на юни“, информира Христов.

Той каза, че на територията на града има 520 строителни обекти, от които 460 са действащи (60 са замразени). Проверките се правят в динамичния етап на строежа.

До момента екипите са проверили обекти в районите „Сердика“, „Средец“ и „Овча купел“, днес са в район „Студентски“.

„Инспекцията по труда е запечатала един обект в „Овча купел“, издадени са четири констативни протоколи с предписания, наложени са десет глоби по 10 лв. за дребни нарушения“, посочи Христов.

Ако предписанието не бъде изпълнено, се съставя акт, който може да бъде до 500 лв. за физическо лице и до 2000 лв. за юридическо лице.

„За да бъде затворен един строителен обект, са допуснати сериозни нарушенията – работниците работят без договори, без работно облекло, без каски, обектът няма плътна ограда и т. н.“, обясни Христов.

Той допълни, че до затваряне на строителни обекти се стига рядко, а строителните фирми са се научили да спазват правилата за осигуряване на безопасност на обектите и работниците.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: