pixel

Производство на стенни модули на строителната площадка

Nobis living

Компанията Nobis living international наскоро представи своя тостер за стенни модули (WMT) на открита строителна площадка в Бишофскамп в Хилдесхайм. В момента там се изгражда студентско общежитие със 118 жилищни единици, чийто корпус вече е почти завършен. В строителството са участвали само седем служители, подчертава компанията.

Това е възможно благодарение на т.нар. тостер за стенни модули, който от известно време е в тестова фаза, а сега се насочва към серийно производство. „За сглобяването на модулите са ангажирани трима служители. Още трима работят с WMT. Освен това има и оператор на кран. Това е всичко.“ – обяснява директорът на Nobis living, Екхард Щрус. Според компанията устройството дава възможност да се произвеждат стенни модули директно на място. Това означава, че вече не е необходимо модулите да се транспортират до строителната площадка; необходим е само подходящ бетон, обяснява Щрус. Едновременно могат да се произвеждат от десет до дванадесет стени с дебелини от 6 до 40 сантиметра, дължина от 8 и височина от 3 метра. Според производителя WMT работи изцяло механично.

Nobis living

Стените са окачени на ролки в горната част на рамката на основната структура и по този начин могат не само да се преместват лесно, но и осигуряват безопасна работа без опасност от спънки. Вдлъбнатините за прозоречните отвори се позиционират с помощта на силни магнити.

WMT може да бъде настроен или демонтиран за три дни, обещават от Nobis living international. Той е преносим и следователно може да се използва на различни строителни обекти. Възможно е да се използва бетон C20/25, лек бетон C3, рециклиран бетон и разтвор от пяна.

Могат да се монтират и електрически инсталации. „Занимаваме се основно с научноизследователска и развойна дейност, но имаме и собствена фирма за изграждане и довършителни работи. Нашата цел е да намалим емисиите на CO2 и да увеличим производителността на строителната площадка“, казва Щрус. „Искаме да станем възможно най-самостоятелни и да ангажираме възможно най-малко служители на един строителен обект“, добавя Райнер Шипке, мениджър продажби на машинни технологии.

Според Nobis living стенният тостер си заслужава при строителство, започващо от 50 жилищни единици.

Снимки: Christoph Scholz

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: