pixel

Проектът за тунел под Шипка зацикли

tunel-shipka

Проектът за обходно трасе на Габрово, с който е свързан и проекта за тунел под Шипка, зацикли в съда.

Тричленен състав на ВАС от миналата седмица е отхвърлило жалбата на природозащитници и инициативен комитет от габровци, които искат промяна на трасето на обходния път. От Глобалния екологичен фонд (WWF) заявиха пред “Труд”, че ще обжалват решението пред по-горната инстанция. Сегашното бе взето след 2-годишна съдебна битка на еколозите срещу доклада за ОВОС на трасето.

“Ще обжалваме решението, защото сегашният доклад за ОВОС, срещу който се борим, не дава алтернатива на трасето, което трябва да премине през защитени местности. А и всички експертизи по делото на практика са в наша полза”, каза пред “Труд” Катерина Раковска от Глобалния екологичен фонд.

Така двата свързани проекта стават рискови, защото се финансират от оперативна програма “Транспорт” и до края на 2015 г. трябва да приключи както строителството на обходния път, така и проектирането на тунела.

Наскоро транспортният министър Данаил Папазов каза, че Европейската комисия се е съгласила да изчака с подаването на апликационна форма за обхода и тунела до началото на 2014 г., ако съдебният спор бъде решен окончателно дотогава. Не е ясно обаче дали ще чака и решение на петчленка на ВАС, за което не се знае кога ще стане факт. WWF са възмутени от факта, че обходният път минава през природен парк “Българка” и защитени местности от “Натура 2000”. “Освен това целта на обходния път беше да разтовари центъра на Габрово от тежкия трафик, но сегашното трасе на практика мести трафика в 3 квартала на града, т.е. проблемът се стоварва на други габровци”, каза Раковска.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: