Проектът за Северната тангента на столицата може да пропадне

severna-tangenta

Пътната агенция може да се откаже изцяло от проекта за т.нар. Северна тангента на София. Заради забавяне проектът може да бъде заменен с разширяване на част от Околовръстния път. Това съобщи пред “Труд” председателят на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Северната тангента трябва да е изцяло нов 17-километров път с габарити на магистрала, който свързва аутобаните “Хемус” и “Люлин”. Проектът се забави, тъй като собственици на имоти, които трябва да бъдат отчуждени за изграждането на шосето, оспорват в съда обезщетенията за отчуждаване. Заведените дела са 270. Десетина от тях вече са решени, част от тях в полза на собствениците. “Времето напредна, а собствениците така и не допуснаха до парцелите си проектантите и строителите. Те трябваше да направят поне техническия проект, докато ние спорим за цената”, каза Лазаров. Северната тангента трябва да е готова до края на октомври догодина. Тя струва 180 млн. лв. с ДДС. Първоначално парите трябваше да са от програма “Транспорт”, но миналата година се реши пътят да се финансира по “Регионално развитие”, за да спасят рискови средства по програмата.

“Има голяма вероятност проектът да пропадне, защото забавянето вече е голямо. Ще трябва да търсим или финансиране от бюджета, или да мислим други алтернативи – например да разширим северната дъга на Околовръстното”, каза Лазаров.

Той допусна дори, че собствениците, получили обезщетения за отчуждаване, ще трябва да върнат парите, ако държавата се откаже от проекта. Според юристи обаче законите не предвиждат подобно “обратно отчуждаване”.

Има обезщетения по 1 лев на квадрат

Жители на 6 софийски квартала се оплакаха преди време, че им е присъдено обезщетение под 1 лв. на квадратен метър. Те се гласяха да блокират пътища, но в крайна сметка заведоха дела.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: