pixel

Проектът за мост през пролива Месина е одобрен

Webuild

Италианското правителство се надява да започне строителството до 2024 г. Това ще бъде най-дългият мост с един участък в света.

Съветът на директорите на Stretto di Messina spa, която е в ликвидация от десет години и беше възстановена миналата година благодарение на указ, одобрен на 16 март от италианския Министерски съвет, одобри актуализацията на окончателния проект на моста над Месинския проток между Сицилия и Калабрия в Южна Италия. Така през последната година консорциумът Eurolink – групата компании, която спечели търга през 2005 г. и на която все още е поверен проектът – преработи окончателния проект, представен през 2011 г., който правителството на Мелони реши да рестартира, за да започне строителните работи. Настоящият проект включва изграждането на моста, който трябва да се превърне в най-дългия мост с един участък в света –  дължина 12 008 фута и окачен участък 18 826 фута. Той се поддържа от две кули с височина 1 112 фута, образувани от две колони, свързани с три големи пилона.

Няколко технически аспекта са преработени в сравнение с предишната версия, преразгледан е изборът на материали и е уточнен планът за отчуждаване, необходим за получаване на пространство за изграждане на обекта. В допълнение към моста ще бъдат изградени 25 мили пътни и железопътни връзки, повечето от които тунели, а в Месина ще бъде изградена нова линия на метрото с три подземни станции. Разходите са се увеличили с приблизително 2,5 млрд. евро в сравнение с прогнозираните през 2011 г. 12 млрд. евро, но може да продължат да нарастват. В проекта е включена клауза, която предвижда анулиране на работата и обявяване на нов търг, ако разходите надхвърлят прогнозите с 50%.

Според изчисленията времето за пътуване по моста ще бъде около 15 минути за влаковете от Вила Сан Джовани до Месина в сравнение с настоящите 45 минути за пътническите влакове, превозвани с фериботи, и 60 минути за товарните влакове. Освен това пътуването от кръстовището Santa Trada до кръстовището Giostra ще отнема само 10 минути в сравнение със сегашните 70 минути. Проблемът е, че след това пътуването от Трапани до Рагуза с влак отнема повече от 13 часа с четири прекачвания. В Сицилия, а и не само там, железопътната мобилност е застинала през последните тридесет години, почти половината от линиите не са електрифицирани, а 85% са еднорелсови. Средната възраст на влаковете е 18,1 години.

В началото на месеца страните Europa Verde, PD и Sinistra Italiana подадоха жалба до прокуратурата с искане съдебната власт да разследва проекта, оплаквайки се от липсата на прозрачност: преди одобрението Stretto di Messina Spa отказа всякакъв вид документация и актуална информация за проекта, както на екологичните асоциации, така и на депутатите, които са ги поискали.

Министърът на инфраструктурата Матео Салвини се надява строителните обекти да започнат до края на годината, а мостът да бъде отворен за автомобилен и железопътен трафик през 2032 г., но процедурата за получаване на окончателните разрешения и започване на строителните работи все още е дълга: освен обсъждането на отчуждаването (една от най-деликатните точки, по която е трудно да се види хоризонтът на споразумението), ще бъде необходима оценка на въздействието върху околната среда, а след това ще трябва да бъде изготвен и одобрен изпълнителният проект.

Снимка: Webuild

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: