pixel

Проектът НАБУКО получи положителна екооценка

Набуко

Източник: greentech.bg

Газопроводът НАБУКО получи положителна оценка на доклада за въздействие върху околната среда на последното заседание на Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ, което председателсва зам.-министър Евдокия Манева. Това съобщиха от Коалиция за устойчиво развитие, един от участниците в съвета.

Газопроводът “Набуко” представлява тръбопровод, предназначен за транзитен пренос на газ от източната граница на Турция до Баумгартен, Австрия през България, Румъния и Унгария. Целта е създаването на газопроводна система за пренос на газ от различни източници в района на Каспийско море и Близкия Изток до Централна Европа. Газопроводът е с приблизителна дължина 3 900 км и е проектиран за максимален годишен дебит от 31 млрд. кубични метра – капацитет на заключителния етап. На всяка държавна граница се предвиждат фискални измервателни станции, както и линейни кранови възли – разположени равномерно по трасето.

Българският участък на газопровода започва при югоизточната граница с Република Турция, близо до село Странджа. На българска територия газопроводът следва югоизточна-северозападна посока до река Дунав (границата с Румъния близо до Оряхово). Газопроводът „Набуко” пресича река Дунав в региона между Оряхово и Козлодуй.

На територията на Република България трасето на газопровода пресича 9 области – Ямбол, Бургас, Търговище, Шумен, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца и 24 общини – Болярово, Стралджа, Средец, Сунгурларе, Върбица, Омуртаг, Търговище, Антоново, Попово, Бяла, Стражица, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш, Павликени, Левски, Пордим, Плевен, Долни Дъбник, Искър, Долна Митрополия, Кнежа, Летница, Ловеч и Оряхово. Дължината на трасето е 422 км. Максималната надморска височина е 770 м в района на Стара планина, а минималната е 25 м – в равнината на река Дунав. Трасето на газопровода преминава последователно в области с хълмист, планински и равнинен терен. Около 94% от трасето преминава през равнинни и хълмисти терени (с наклон <5) и само 6% – през планински.

В българския си участък “Набуко” ще бъде опредимно подземен, с минимална дълбочина на почвеното покритие 1 м. Дълбочината е  увеличена при пресичания на железопътни линии и пътища. При преходи на реки дълбочината на полагане е минимум 2 метра под коритото.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: