Проект за трансформиране на южнокорейски остров в топ локация за морски туризъм в Азия

UNStudio представи проект за трансформирането на остров Gyeongdo в Южна Корея в топ локация за морски туризъм в Азия, където природата ще играе водеща роля. Дизайнът е вдъхновен от корейската градина, важен елемент от корейската култура. По традиция корейската градина предлага неразривна свързаност между естествена и изкуствена среда.

Отвъд традиционния в Южна Корея ландшафтен дизайн, генералният план се фокусира върху природата като ключов елемент на острова. Това се проявява в създаването на множество градини, които преосмислят концепцията за градината по уникален и индивидуален начин. Островът на UNStudio контрастира на градския живот, осигурявайки здравословна и естествена среда, в която културата и природата съществуват в хармония. Всяка една от сградите съответства на принципите на устойчивото строителство и е съобразена с конкретната естествена среда. Градините, дърветата и цветята са уникални за всеки комплекс и квартал. В допълнение към градините, укрепването и разширяването на съществуващите зелени резервати, генералният план създава пространство за нови гъсти гори. Този процес на обогатяване и развитие на зелените площи осигурява динамичен и променящ се пейзаж, който ще предложи различни изживявания за редовните посетители.

Остров Gyeongdo се намира в южната част на Корейския полуостров, на 2 км от бреговата ивица на град Yeosu, основен туристически хъб на регион Namhae. Районът е известен с красивите си зелени острови и гледки към океана. Островът предлага отличен достъп до водните и сухоземни екосистеми. Крайбрежната ивица в южната част предлага безпрепятствена гледка към океана и малките съседни необитаеми острови, които изпълват хоризонта. На север гледка към Йосу разкрива силуета на разрастващ се градски пейзаж. Планинският терен на острова предлага спираща дъха гледка към водата сред непокътнатата флора и фауна.

С амбицията да превърнат острова в най-желаната дестинация в Азия за морски туризъм, авторите на проекта предлагат богат набор от първокласна инфраструктура, изключителни хотели, частни вили, ваканционни апартаменти, закрит и открит воден парк, търговски център, марини и въжен лифт. Сградите са вградени в пейзажа и съответстват на естествената му морфология. Обществените пространства са проектирани в човешки мащаб. Някои от тях предлагат оживени, открити пространства за срещи и събирания, а други са по-затворени и осигуряват уединение. Лекотата на предвижване се осигурява от система за обществен транспорт, която осигурява безпроблемен достъп до всички зони и развлекателни центрове. Мрежа от туристическите пътеки покрива целия остров.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: