pixel

Продажбите на имоти в София са скочили с 20%

imoti

Средната цена на сделките с жилища в София за деветмесечието е 781 евро/кв.м. при 738 евро/кв.м. за същия период на миналата година по данни на агенция Bulgarian properties.

За същия период публикуваните данни на Агенцията по вписванията сочат, че продажбите в София са нараснали с 20% спрямо миналата година.

Така в края на годината за имотния пазар в София имаме ясна видимост как ще приключи тя – вероятно с около 6% ръст в цените на имотите и 20 до 30% ръст в реализираните покупко-продажби, коментират брокери.

Данните на агенцията още сочат, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода юли – септември е 66 500 евро. До момента за годината в столицата са вписани 16 838 продажби при 13 888 за същия период на 2014.

През изминалото трето тримесечие ръстът е с 10% на годишна база. Вписани са 5 547 продажби при 5 063 за същия период на миналата година, съобщава 24chasa.bg.

За разлика от предходното тримесечие, през 3-тото тримесечие на 2015 година най-много сделки са сключени с 2-стайни апартаменти-те са съставлявали около 60% от продадените имоти. Прави впечатление, че търсенето и запитванията на купувачите са насочени основно към тристайни апартаменти, но до реални сделки през изминалите месеци се е стигало по-често с по-малки жилища на цени между 40 000 и 60 000 евро.

Средната площ на закупените жилища е 80 кв.м. Тухлените жилища на 2-ри до 4-ти етаж са най-предпочитаният тип имоти. През изминалите месеци купувачите по-често са се спирали на имоти с отопление на електричество – над 60% от закупените жилища, а останалите са на ТЕЦ.

Най-търсени са имотите в централната част на града и южните квартали, в кварталите, разположени в полите на Витоша, а също така и в Младост. Налице е интерес и към квартали като Витоша, Студентски град и Манастирски ливади, където има добро предлагане на имоти в сгради ново строителство на цени в диапазона 650-750 евро/кв.м. Най-скъпо за поредно тримесечие се продават имотите в центъра и в Лозенец – 1100-1200 евро/кв.м.

През изминалите месеци имаме рекорд по бързина на продажба на имотите. Данните показват, че средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни. За сравнение, този период през второто тримесечие беше 73 дни, а по това време миналата година – 96 дни, което показва, че средният срок за продажба на имоти в София се e скъсил почти двойно през последната една година и пазарът е значително по-ликвиден и динамичен.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: