pixel

Президентът ще оспори закона за Черноморието заради дюните

дюни

Източник:  24chasa.bg

Президентът Росен Плевнелиев ще оспори пред Конституционния съд промените в закона за Черноморието в частта за дюните, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той е издал указа за обнародване в „Държавен вестник“.

След публикуването му ще влязат в сила разпоредбите с мерки, предотвратяващи застрояване на дюните. Такива са спиране на прилагането на подробни устройствени планове (ПУП) за строежи в поземлени имоти в зони А и Б.

Плевнелиев обаче ще оспори чл.17, ал.2, т.6 и чл.17а, ал.1, т. 2. Те позволяват „строителство върху дюните на всички обекти на техническата инфраструктура и не осигуряват разумното използване на тези природни богатства“. Допуска се и промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии чрез ПУП, а не както е досега – ако общината има общ устройствен план.

Според президента законът не създава механизми, които да гарантират, че промяната на предназначението на поземлени имоти в горски територии в зона А и Б ще става с баланс между насърчаване на инвестициите и развитието на регионите, от една страна, и опазването на Черноморското крайбрежие, от друга.

Точно за тези текстове след приемането на закона БСП поиска президентът да наложи вето.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: