pixel

През първата половина на 2012 строителството бележи спад от 7,8%

източник: dnevnik.bg
„Спад от 7,8 на сто на строителната продукция за първите шест месеца на тази година спрямо същия период на миналата година“, съобщи председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов преди началото на форум за перспективите пред сектора през 2013 година.

Очаква се негативната тенденция в бранша да продължи до края на годината. „Има незначителен ръст в сградното строителство – 0,1 процента, а около 16-17 на сто е спадът в инженерното строителство“, отчете Глосов.

В сектора има около 65 000 души повече безработни. „13 на сто от всички безработни са от този бранш“, каза Глосов. По думите му, заради сезонността на дейността със започването на зимата ще останат хора на улицата.

„Нямаме проблем с разплащането от държавата“, заяви председателят на камарата. 186 млн. лева обаче са натрупаните от последните три-четири години задължения на общините към бизнеса, от които около 80 на сто са към строителния бранш.

Съществува и междуфирмена задлъжнялост. Около 500 фирми отпадат от професионалния строителен регистър тази година. В момента в него са вписани около 4000 фирми, от тях 83 са чуждестранни.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: