pixel

Преустройство на кибритена фабрика в Айндховен, Холандия

Factory 1
OMA/David Gianotten, заедно с Being Development, спечели конкурс за реконструкцията на бившата кибритена фабрика Van der Meilen-Ansemsterrein (VDMA) в Айндховен, Холандия. Частично неизползваният в момента обект, разположен в центъра на града е част от индустриалното наследство и ще бъде превърнат в оживен градски хъб с жилища, офиси и обществени пространства. Преустроеният VDMA ще бъде дом на иновативни технологични компании и ще отговори на местните жилищни нужди.

Factory 2

Планът предлага съживяване на исторически значими сгради и превръщането им в културни пространства, както и изграждането на нови сгради за жилищно и офис предназначение. Старата фабрика за кибрит от 19-ти век – исторически пример за Айндховен като град на светлината и една от най-важните сгради на обекта – ще бъде възстановена в първоначалното си състояние и ще приюти културни, образователни и търговски събития. Старият гараж ще бъде превърнат в многофункционално обществено пространство, което може да бъде използвано за изложби, събития и театрални представления. Уникална особеност на VDMA ще бъде създаването на микрогора, която ще заема една трета от територията на обекта, и ще се състои от различни видове местна растителност. Градската гора ще напомня на жителите, офис обитателите и минувачите за безценните природни ресурси на града.

Factory 3

Проектът създава идеален хъб между центъра на града, жп гарата и околните жилищни райони. Новите жилищни сгради са проектирани да съответстват на различните форми и мащаби на заобикалящата среда. По-тесните и високи сгради ще имат стъклени фасади, наподобяващи индустриалната архитектура на Айндховен. Фасадите на по-широките и по-ниски постройки ще комбинират зелени стени с фотоволтаични панели, които оптимизират производството на слънчева електроенергия през целия ден. Жилищните сгради са комбинация от домове за социално настаняване, жилища със среден за града размер на наемите и частни апартаменти. Пететажна сграда, разположена около гората, ще предложи споделени работни пространства, идеални за технологични стартапи. Улица ще свързва всички културни, търговски и открити пространства на градския хъб на различни нива и ще свързва VDMA с останалата централна част на Айндховен.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: