pixel

Нова визия за част от плажа в ”Аспарухово”

varna

Места за 100 лодки и 200-метров вълнолом с панорамна площадка ще бъдат изградени с еврофинансиране на плажа в квартал „Аспарухово“.

Модерна сграда с амфитеатрален покрив, стотици метри алеи за разходка над морето, ресторант, 12-метрова кула с панорамна площадка, плаващи понтони и близо 100 лодки край брега.

Така ще изглежда близо 20-декаровата територия между Аспарухов парк и военното поделение в местността „Карантината“, след като бъде реализиран проектът на община Варна за рибарско пристанище.

С него местната администрация ще кандидатства за финансиране по оперативната програма „Рибарство и аквакултури“ за ремонт и реконструкция на съществуващи рибарски пристанища.

Тепърва предстои да станат известни окончателните критерии за кандидатстване, но ние имаме готовност да синхронизираме проекта с тях, обяснява главният архитект на община Варна Виктор Бузев пред сайта „VarnaUtre“.

Идеята е да продължим отварянето на града към морето и да превърнем крайбрежието в зона за отдих и развлечение без това да пречи на поминъка на рибарите, добавя арх. Бузев.

На мястото на старото рибарско селище ще бъде изградена основната част от модерното съоръжение. То е оразмерено за близо 100 места за плавателни съдове. 60 процента от тях са за най-малките лодки на рибарите.

30 процента от местата са за по-големи лодки, а останалите – за плавателни съдове с водоизместимост до 5 тона. Част от местата ще бъдат на плаващи понтони в акваторията на пристанището.

Проектът предвижда и построяването на сграда на три нива. На първо ниво ще бъде т. нар. рибен пазар за първа продажба с две места за кранове, помещение за първоначална обработка на рибата, както и хладилна зона за временно съхраняване на нежелан улов, съблекалня и санитарни помещения.

Тук е предвидена и работилница за сезонно обслужване на плавателни съдове, обяснява арх. Росица Пеева–Попова, ръководител на екипа, разработил проекта.

Второто ниво на сградата ще бъде достъпно от улицата и ще може да се ползва от гражданите и гостите на града без да се пречи на дейността на пристанището.

Там ще има ресторант, който ще може да се ползва от всички. Две големи открити тераси ще дават възможност на посетителите да се насладят на прекрасната гледка към града и морето. За изкушените от риболова ще бъде отворен и магазин за рибарски принадлежности.

Третото ниво ще приюти администрацията на пристанището.

Безспорно най-атрактивната част ще е покрива на сградата, обясни арх. Пеева–Попова. Тя ще бъде амфитеатрална с видимост към морето и града и ще може да се трансформира в сцена за различни прояви и събития от социалния и културен календар на града. Тази открита сцена ще може да събира до 200 души.

За най-големите любители на панорамни гледки ще бъде изградена 12-метрова стълбищна кула с площадка на върха.

Възможност за разходка, отдих и съзерцание ще дава и близо 230-метровият основен вълнолом на пристанището. Първото му ниво е предвидено за складови помещения и сух док, но върху тях ще бъде изградена обезопасена пешеходна алея. В края на съоръжението ще има площадка за атракции.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: