Foster + Partners завърши „Галерѝ Лафайет“ в Люксембург

Luxemburg 1
Foster + Partners съвместно с люксембургското архитектурно студио „Тетра Кейзър“ завърши изграждането на магазин на френската „Галерѝ Лафайет“ в сърцето на Люксембург. Първият магазин на веригата „Галерѝ Лафайет“ в Люксембург е част от многофункционална сграда. Построена в края на Grand Rue и Rue Aldringen, новата впечатляваща сграда е замислена като порта към историческия квартал на града. Foster + Partners проектират фрагментирана фасада на сградата, за да допълни сдържания ивичен интериор с открити тавани и топли облицовки, създавайки отличително присъствие за един от водещите универсални магазини в Европа.

Luxemburg 2

„Изключително сме развълнувани от откриването на „Галерѝ Лафайет“, която е първата от поредица нови сгради в Royal Hamilius – многофункционален проект, който ще донесе огромни ползи за града. Той предлага вълнуваща възможност за създаване на нова дестинация за посетители и жители, създавайки модерно, устойчиво допълнение към богатия микс от съществуващи сгради в центъра на Люксембург“, заяви Даррон Хейлок, партньор във Foster + Partners.

Luxemburg 3

Дизайнът на „Галерѝ Лафайет“ цели да създаде приятна и динамична среда, в която хората да пазаруват на дневна светлина. Влизащата през централната част на покрива светлина осветява цялата вътрешна централна част на сградата, включително ескалаторите, разположени в центъра на магазина. Панорамните асансьори предоставят на поситителите гледка към Boulevard Royale. Сградата допълва съществуващата атмосфера на историческия град, създавайки атрактивна дестинация. Зелена градина на покрива разкрива панорамна гледка към града. Фасетна стоманена конструкция, изградена в съответствие с околните сгради, обгръща ресторанта и бара на покрива, като ги предпазва от студения зимен вятър и прави зелената градина на покрива обитаема през цялата година. Огрявана от слънчевите лъчи, иновативната фасада наподобява скъпоценен камък. Остъклената фасада позволява на естествената дневна светлина да навлиза в търговските помещения и предоставя на посетителите гледки навън.

Luxemburg 4

Очаква се проектът да бъде сертифициран по BREEAM с отлична оценка за устойчивост. Сградата разполага с термичен лабиринт – иновативна пасивна вентилационна система, която вкарва въздух отвън през подобна на лабиринт бетонна камера под сутеренната плоча, използвайки високата термална маса на бетона (поддържа хлад или топлина за много дълго време) за климатизация на въздуха, който след това се подава към сградата.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: