Преобразяват Морската градина в Бургас

morska-gradina-burgas

Алея на влюбените, висящ мост и красив фонтан във формата на кораб са само част от предложенията за реконструкция на южната част на Морската градина в Бургас. Това стана ясно по време на представянето на проектните разработки по проект „В подкрепа на инвестиционната програма на Община Бургас за 2014-2020 г.“, предаде „Бургас24“.

„Борбата на община Бургас е да има готова проекта документация за участие за финансиране през следващия програмен период за развитие на градската структура“, посочи гл. арх. на Община Бургас Веселина Илиева.

Проектът за южната част на Морската градина е готов в идейна фаза, като се очаква в най-скоро време фирмата – проектант да бъде готова с работните чертежи, посочи инж. Мария Белински, представител на фирмата проектант.

Тъй като градината е паметник на парковото изкуство, от фирмата нямат право да променят визията на парка. Предвидени са нови алеи, няколко атракциона, велостоянки, предложения за кошчета и паркова мебел, ново озеленяване и оцветяване.

Дърветата ще се подменят поетапно. Ще се внесат над 100 нови декоративни вида, от които над 1000 бр. широколистни и 230 бр. иглолистни дървета.
Предвиждат се и храсти във формата на различни животни – хипопотам, жираф и лъв.

Изградена ще бъде и Алея на влюбените. Тя ще преминава под „дъжд“ от розови багри на увивното растение Wisteria, покатерено върху лека конструкция от стоманени арки.

Ще има и нов централен вход към Пристанището, което е съобразено с намерението на община Бургас да отвори града към морето.

Обособени са няколко скални кътове, детска площадка в долната част на морската градина, където е и предвиден въжен мост. Подменени ще бъдат чешмите и фонтана в района.

Фонтанката на входа на Централния плаж ще бъде ремонтирана. Ще бъде променен и фонтанът до Открита сцена „Охлюва“. Проектите за него са два.

В единия вариант той ще се превърне в кораб, а в другия – финалната форма е огъната осмица, съдържащ формата на мида.

Извършено и конструктивно обследване на Морската градина. Предвидени са няколко вида отводнявания. Вече част от бордюрите са подменени, така че да не са високи.

Дъждовните води ще бъдат насочени към зелените площи. Предлагат се канали с осветление покрай цветните зони.

Предвижда се и цялостно автоматизирано поливане на Морската градина. Самопочистващи се, автоматизирани тоалетни с монети са други предложения в идейния проект. Предвижда се и промяна на лампите.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: