pixel

Предпроектното проучване за нов реактор в Козлодуй

aec kozlodui

Предпроектното проучване за строежа на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде готово до края на септември, обяви вчера зам. изпълнителният директор на Първа атомна Александър Николов. Анализът трябва да покаже икономическата целесъобразност на проекта, начина, по който би могъл да се изпълни, както и дали би могъл да използва вече произведения реактор за първия блок в „Белене“. От него трябва да стане ясна и ориентировъчната цена на проекта, пише „Сега“.

В петък създадената през миналата година компания „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ получи от Агенцията за ядрено регулиране зелена светлина за търсенето на площадка за нова атомна мощност.

„В момента колебанията са между два терена – северно от сегашния VI блок и източно от спрените малки блокове“, обясни Николов пред „Медиапул“.

Той допълни, че няма да се бърза с внасянето на предложение за конкретна площадка за одобрение от ядрения регулатор. Това било въпрос на проектантско решение. „Ще се изчака да се види как ще протекат останалите процедури по правителственото решение за новия ядрен строеж по същество, както и изборът на технология и дори на изпълнител на строежа“, обясни Николов.

Анализът за планирания нов реактор се прави от американската компания „Уестингхаус“.
„Тя трябваше да е готова с него до март 2013 г., но срокът за изпълнение на договора е бил удължен до октомври, защото проектната компания „АЕЦ Козлодуй-Нови мощности“ ЕАД е поискала допълнителни проучвания. Те вече са направени и предварителната оценка на проекта е в процес на одобрение“, обобщи зам.-директорът на АЕЦ „Козлодуй“.

Източтник:publics.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: