pixel

Правят велоалеи в Аспарухово и Морската градина

велоалея

Източник: dir.bg

Трасе за велосипедисти да бъде изградено от Аспаруховия мост до парка в едноименния квартал, предвижда проект на кметство във Варна.

Велоалеята ще бъде свързана с един от подходите към моста, ще минава покрай брега и ще опасва целия парк в „Аспарухово“, обясни Милена Налбанчева, координатор за Варна на проекта „Мобилни инициативи за устойчиви европейски общности“ (MOBISEC). Като част от проекта ще бъде положена маркировката на бъдещата велоалея.

Жителите на „Аспарухово“, „Галата“ и местностите около двата квартала ще бъдат стимулирани да се придвижват на две колела по още един начин. Предвижда се на автобусите по линия №2 да бъдат монтирани багажници за велосипеди. Целта е да се избегне колоезденето по Аспаруховия мост, който е най-опасното място за велосипедистите, посочи Налбанчева.

Специалните стойки ще побират до 3-4 велосипеда и ще бъдат първите подобни у нас. Все още се уточнява къде точно по бусовете да бъдат поставени, както и дали ще се плаща допълнително за колелото. Една от автобусните фирми вече е обещала съдействие, а монтирането на велобагажниците може да се случи към края на годината.

В Морската градина също ще бъде оформено велосипедно трасе. По препоръка на местните велоклубове зона само за колоездачи ще стане най-близката до булевард „Княз Борис I“ паркова алея, като за целта тя ще бъде маркирана.

Тъй като изграждането на нови велоалеи изисква повече време и средства, за да се стимулират и улесняват велосипедистите се предвижда оформянето на велотрасета и по някои от по-безопасните за движение улици. Идеята е обсъдена с общински експерти и служители на районните кметства.

Предвижда се зоната за колоездачи да бъде отделена само с маркировка, а за обособяването й ще се наложи да бъдат премахнати паркираните от едната страна автомобили.

„Братя Миладинови“ е една от улиците, по които би било удачно да се оформят велотрасета. Маркировката на единствената специално изградена градска велоалея от „Княз Борис I“ до спирка „Нептун“ ще бъде освежена, а по частта й на ул.“Братя Миладинови“ ще бъде поставена и нова вертикална маркировка, която да не позволява паркирането върху нея.

Това също ще стане по проекта MOBISEC. Той е на стойност 390 000 евро, като половина от средствата са осигурени от Европейската комисия, а другата половина – от Община Варна.

Целта е насърчаване използването на велосипеди като основно транспортно средство, като алтернатива на останалите превозни средства.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: